Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami

Ciasto wiewiórka
Autor: Shutterstock Ciasto wiewiórka przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.
łatwy
70 min
4

Dzięki dodatkowi cynamonu ciasto wiewiórka nabiera rdzawej barwy, której zawdzięcza nazwę. Jest puszyste, i dzięki dodatkowi owoców, cudownie wilgotne.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 5 jabłek
  • 1 mandarynka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • szklanka wiórków kokosowych
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Mąkę, cukier, olej żółtka i proszek do pieczenie i cynamon wymieszać i wyrobić sypkie ciasto.
  • Owoce obrać i pokroić w kostkę i dodać do ciasta razem z pokruszonymi orzechami oraz wiórkami.
  • Wymieszać i ma koniec dodać pianę, delikatnie połączyć składniki.
  • Blaszkę wysmarować olejem i oprószyć tarta bułką, Ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch.
  • Piec 25 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej