Ciasto Westchnienie Beaty - mariaż czekolady i kokosu, który budzi zachwyt

Ciasto Westchnienie Beaty -  mariaż czekolady i kokosu, który budzi zachwyt
Autor: Shutterstock Westchnienie Beaty to ciasto dla miłosników czekolady i kokosu - wzbudzi na pewno westchnienie zachwytu
średni
45 min
4

Ciasto Westchnienie Beaty to  prawdziwa uczta dla miłośników czekolady i kokosu - domowy zamiennik batonika Bounty -  o wiele smaczniejszy i większy. Polecamy nie tylko łasuchom.

SKŁADNIKI

  • Ciasto
  • 5 jajek
  • 140 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 50 g kakao
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa kokosowa 300 g wiórków kokosowych 2 białka jajek 20 g masła 2 łyżki miodu 50 ml wody
  • Krem kokosowy
  • 400 g mleka kokosowego schładzanego w lodówce przez przynajmniej 24 h
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • Polewa
  • 100 g czekolady deserowej
  • 25 g masła
  • Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubij całe jajka z cukrem pudrem do uzyskania puszystej i jasnej masy. Dodaj aromat waniliowy i olej. Ubijaj dalej przez ok. 1 minutę.
  • W osobnej misce przesiej ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przenieś je do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto.
  • Przygotuj masę kokosową:masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj wszystkie składniki warstwy kokosowej z wyłączeniem białek jaj. Białka ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj je do masy kokosowej.
  • Masę kokosową wylej na ciasto kokosowe i piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • Przygotuj krem kokosowy. Puszkę z mlekiem kokosowym delikatnie otwórz i odlej zgromadzony płyn. Gęstą śmietankę przełóż do miski.
  • Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do wystudzenia.
  • Śmietankę kokosową ubij mikserem na średnich obrotach przez 3 minuty, pod sam koniec dodając cukier puder i żelatynę. Gdy masa kokosowa stanie się sztywna trzeba natychmiast przestać miksować.
  • Krem kokosowy wyłóż na upieczone ciasto, a tortownicę wstaw do lodówki.
  • Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj oba składniki, by się całkowicie połączyły. Gorącą polewę odstaw do ostudzenia. W momencie, w którym zacznie powoli tężeć, wylej ją na wierzch ciasta.
  • Wstaw do lodówki. Ciasto Westchnienie Beaty podawaj po dobrym schłodzeniu w lodówce, ewentualnie posypane wiórkami kokosowymi.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz nasze przepisy na inne ciasta z kremem

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej