Ciasto Westchnienie Beaty - mariaż czekolady i kokosu, który budzi zachwyt
2022-10-24
średni
45 min
4
Ciasto Westchnienie Beaty to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady i kokosu - domowy zamiennik batonika Bounty - o wiele smaczniejszy i większy. Polecamy nie tylko łasuchom.
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 5 jajek
- 140 g cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 50 g kakao
- 100 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Warstwa kokosowa 300 g wiórków kokosowych 2 białka jajek 20 g masła 2 łyżki miodu 50 ml wody
- Krem kokosowy
- 400 g mleka kokosowego schładzanego w lodówce przez przynajmniej 24 h
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki wody
- Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 25 g masła
- Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubij całe jajka z cukrem pudrem do uzyskania puszystej i jasnej masy. Dodaj aromat waniliowy i olej. Ubijaj dalej przez ok. 1 minutę.
- W osobnej misce przesiej ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przenieś je do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do niej ciasto.
- Przygotuj masę kokosową:masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj wszystkie składniki warstwy kokosowej z wyłączeniem białek jaj. Białka ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj je do masy kokosowej.
- Masę kokosową wylej na ciasto kokosowe i piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- Przygotuj krem kokosowy. Puszkę z mlekiem kokosowym delikatnie otwórz i odlej zgromadzony płyn. Gęstą śmietankę przełóż do miski.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę kokosową ubij mikserem na średnich obrotach przez 3 minuty, pod sam koniec dodając cukier puder i żelatynę. Gdy masa kokosowa stanie się sztywna trzeba natychmiast przestać miksować.
- Krem kokosowy wyłóż na upieczone ciasto, a tortownicę wstaw do lodówki.
- Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj oba składniki, by się całkowicie połączyły. Gorącą polewę odstaw do ostudzenia. W momencie, w którym zacznie powoli tężeć, wylej ją na wierzch ciasta.
- Wstaw do lodówki. Ciasto Westchnienie Beaty podawaj po dobrym schłodzeniu w lodówce, ewentualnie posypane wiórkami kokosowymi.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Zobacz nasze przepisy na inne ciasta z kremem