Ciasto ucierane na kefirze z malinami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto ucierane na kefirze z malinami to łatwy przepis na pyszny letni deser. Idealne zakończenie rodzinnego obiadu lub doskonały podwieczorek w gronie przyjaciół. Delikatne, puszyste ciasto i słodycz malin, czy może być coś lepszego?
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g malin
- 3 jajka
- 240 g cukru, czyli 1 szklanka
- 400 g kefiru
- 110 ml oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- papier do pieczenia lub masło i bułka tarta do przygotowania formy
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić ze szczyptą soli, potem dosypać cukier i dalej mieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać ekstrakt wanilii, kefir i olej, dobrze wymieszać.
- Dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze zmiksować.
- Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką.
- Maliny ułożyć na wierzchu.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut.
- Przed podaniem oprószyć cukrem w pudrze.