Ciasto spod widelca z owocami: przepis na hit

Ciasto spod widelca z owocami: przepis na hit
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Przygotowanie ciasta spod widelca z owocami jest łatwe. Jedyne co potrzebujecie to widelec, łyżka stołowa do odmierzenia składników oraz miska do wymieszania. Oto przepis na letni hit - puszyste i słodkie ciasto z sezonowymi owocami jagodowymi! 

Co jest potrzebne do upieczenia ciasta spod widelca?

Oprócz piekarnika potrebujesz tylko wzmiankowanego widelca, łyżki do odmierzania składników oraz miski do wymieszania. Warto też zaopatrzyć się w formę do pieczenia. Ale jeśli jej nie masz, to po prostu wykorzystaj jakiekolwiek naczynie żaroodporne. Tak, może być szklane lub ceramiczne. Nagrzewa się nieco dłużej, ale w przypadku tego ciasta nie ma to znaczenia.

Dlaczego ciasto spod widelca?

Nie wszystkie ciasta wymagają ucierania, ubijania, wyrabiania. Ciasta proszkowe, a to ciasto właśnie należy do tego typu ciast, są mało wymagające. Wystarczy wymieszać składniki. Najpierw wszystkie mokre, czyli jajka, mleko i olej. Warto na tym etapie dodać cukier. Ale nie ma potrzeby mieszania go do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. I gotowe. Robiłam to ciasto w różnych warunkach: w studenckim akademiku, na wyjeździe, prawie w pociągu, na drągu i w przeciągu. Wszędzie tam, gdzie moim towarzyszy doli i niedoli dopadł głód słodkiego, wszędzie tam, gdzie były dostępne owoce jagodowe. 

Jakie owoce nadają się do ciasta spod widelca?

Do tego ciasta nadają się wszystkie rodzaje owoców jagodowych: truskawki, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, jeżyny. Ale także rabarbar. Możesz także wykorzystać śliwki: morele, brzoskwinie, węgierki. Również jabłko pokrojone na cząstki lub gruszki. Świetnie sprawdzają się mieszanki owoców. Wypróbuj kombinację truskawek i borówek amerykańskich. Albo jagód i poziomek. 

Składniki

3 jajka

9 łyżek cukru

9 łyżek mleka

9 łyżek oleku roślinnego bez zapachu i smaku (używam słonecznikowego lub rzepakowego)

12 łyżek mąki pszennej lub bezglutenowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki cukru waniliowego

1/5 łyżeczki soli

1,5 szklnki owoców jagodowych: truskawek, malin, borówek amerykańskich, jagód lub jeżyn

cukier puder do posypania

forma do pieczenia 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka wybij do miski. Dodaj cukier, mleko i olej. Wymieszaj widelcem. 

Dodaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli.

Mieszaj od uzyskania jednorodnej masy. Ale nie przesadzaj z mieszaniem. To nie jest konkurs na perfekcję. 

Ciasto przelej do formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu ułóż owoce.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 35-45 minut w temperaturze 180°C. 

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej