Ciasto spod widelca z owocami: przepis na hit
Dieta wegetariańska
Przygotowanie ciasta spod widelca z owocami jest łatwe. Jedyne co potrzebujecie to widelec, łyżka stołowa do odmierzenia składników oraz miska do wymieszania. Oto przepis na letni hit - puszyste i słodkie ciasto z sezonowymi owocami jagodowymi!
Co jest potrzebne do upieczenia ciasta spod widelca?
Oprócz piekarnika potrebujesz tylko wzmiankowanego widelca, łyżki do odmierzania składników oraz miski do wymieszania. Warto też zaopatrzyć się w formę do pieczenia. Ale jeśli jej nie masz, to po prostu wykorzystaj jakiekolwiek naczynie żaroodporne. Tak, może być szklane lub ceramiczne. Nagrzewa się nieco dłużej, ale w przypadku tego ciasta nie ma to znaczenia.
Dlaczego ciasto spod widelca?
Nie wszystkie ciasta wymagają ucierania, ubijania, wyrabiania. Ciasta proszkowe, a to ciasto właśnie należy do tego typu ciast, są mało wymagające. Wystarczy wymieszać składniki. Najpierw wszystkie mokre, czyli jajka, mleko i olej. Warto na tym etapie dodać cukier. Ale nie ma potrzeby mieszania go do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. I gotowe. Robiłam to ciasto w różnych warunkach: w studenckim akademiku, na wyjeździe, prawie w pociągu, na drągu i w przeciągu. Wszędzie tam, gdzie moim towarzyszy doli i niedoli dopadł głód słodkiego, wszędzie tam, gdzie były dostępne owoce jagodowe.
Jakie owoce nadają się do ciasta spod widelca?
Do tego ciasta nadają się wszystkie rodzaje owoców jagodowych: truskawki, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki, jeżyny. Ale także rabarbar. Możesz także wykorzystać śliwki: morele, brzoskwinie, węgierki. Również jabłko pokrojone na cząstki lub gruszki. Świetnie sprawdzają się mieszanki owoców. Wypróbuj kombinację truskawek i borówek amerykańskich. Albo jagód i poziomek.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek mleka
- 9 łyżek oleku roślinnego bez zapachu i smaku (używam słonecznikowego lub rzepakowego)
- 12 łyżek mąki pszennej lub bezglutenowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/5 łyżeczki soli
- 1,5 szklnki owoców jagodowych: truskawek, malin, borówek amerykańskich, jagód lub jeżyn
- cukier puder do posypania
- forma do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybij do miski. Dodaj cukier, mleko i olej. Wymieszaj widelcem.
- Dodaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli.
- Mieszaj od uzyskania jednorodnej masy. Ale nie przesadzaj z mieszaniem. To nie jest konkurs na perfekcję.
- Ciasto przelej do formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu ułóż owoce.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 35-45 minut w temperaturze 180°C.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.