Ciasto spartak – obłędnie pyszny czekoladowo-miodowy przekładaniec
2022-07-20
średni
140 min
6
Ciasto spartak to czekoladowy odpowiednik miodownika. Jego przygotowanie wymaga dłuższej chwili, ale dla takiego smaku naprawdę warto się poświęcić.
Spartak jest słodki, ale na pewno nie mdły. Jest puszysty, delikatny – po prostu pyszny. Do tego wygląda spektakularnie. Jeśli chcecie zrobić na swoim przyjęciu furorę, to z tym 11-warstwowy ciastem na pewno się to uda.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 jajka
- 350 g mąki tortowej
- 150 g cukru trzcinowego
- 70 g miodu
- 100 g masła
- 30 g kakao
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
- 2 jajka
- 600 ml mleka
- 130 g cukru
- 200 g masła 82,5%
- 30 g mączki ziemniaczanej
- ekstrakt z wanilii
- 100 g drobno posiekanych orzechów
- polewa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- lub kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesiać przez sitko mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Rozpuścić na parze (w kąpieli wodnej) masło. Dodać miód i cukier. Wymieszać.
- Gdy masa będzie jednolita, dodać jajka i wciąż na parze ubić wszystko lekko trzepaczką.
- Dodać sodę i wymieszać. Gotować wciąż na parze około 10 minut.
- Po tym czasie ciepłą masę wlać do mąki z kakao. Połączyć składniki.
- Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki. Przez ten czas zrobi się bardziej zwarte i nadające się do wałkowania.
- Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulę.
- Wszystkie części rozwałkować na papierze do pieczenia, tak by powstały prostokąty o średnicy 28x20 i o grubości 2 cm.
- Każdy płat ciasta ponakłuwać widelcem.
- Piec każdą warstwę przez 7 minut w temperaturze 180ºC.
- Czas na krem. Rozprowadzić mączkę ziemniaczaną najpierw w małej ilości mleka, następnie dolać resztę mleka. Podgrzewać całość na małym ogniu.
- Zmiksować jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii.
- Masę jajeczną przelać do wolno gotującego się mleka. Szybko wymieszać za pomocą trzepaczki, aż masa zgęstnieje.
- Masę wstawić do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie ponownie ubić zimną masę.
- Osobno ubić masło na puch. Następnie dodawać partiami schłodzony krem jajeczny.
- Uformować tort spartak: układać kolejno warstwę ciasta i kremu posypanego drobno posiekanymi orzechami – zaczynając od ciasta i kończąc na nim (ostatnia warstwa ciasta ma być bez kremu). Powstanie tort 11-warstwowy.
- W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Polać nią wierzch ciasta. Można też po prostu obsypać je kakao.
- Całość wstawić do lodówki – najlepiej na noc, w każdym razie co najmniej na 10 godzin.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?