Ciasto spartak – obłędnie pyszny czekoladowo-miodowy przekładaniec

Ciasto spartak
Autor: Shutterstock Ciasto spartak to czekoladowa wersja miodownika
średni
140 min
6

Ciasto spartak to czekoladowy odpowiednik miodownika. Jego przygotowanie wymaga dłuższej chwili, ale dla takiego smaku naprawdę warto się poświęcić.

Spartak jest słodki, ale na pewno nie mdły. Jest puszysty, delikatny – po prostu pyszny. Do tego wygląda spektakularnie. Jeśli chcecie zrobić na swoim przyjęciu furorę, to z tym 11-warstwowy ciastem na pewno się to uda.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 jajka
  • 350 g mąki tortowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 70 g miodu
  • 100 g masła
  • 30 g kakao
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 2 jajka
  • 600 ml mleka
  • 130 g cukru
  • 200 g masła 82,5%
  • 30 g mączki ziemniaczanej
  • ekstrakt z wanilii
  • 100 g drobno posiekanych orzechów
  • polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • lub kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiać przez sitko mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Rozpuścić na parze (w kąpieli wodnej) masło. Dodać miód i cukier. Wymieszać.
  • Gdy masa będzie jednolita, dodać jajka i wciąż na parze ubić wszystko lekko trzepaczką.
  • Dodać sodę i wymieszać. Gotować wciąż na parze około 10 minut.
  • Po tym czasie ciepłą masę wlać do mąki z kakao. Połączyć składniki.
  • Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki. Przez ten czas zrobi się bardziej zwarte i nadające się do wałkowania.
  • Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulę.
  • Wszystkie części rozwałkować na papierze do pieczenia, tak by powstały prostokąty o średnicy 28x20 i o grubości 2 cm.
  • Każdy płat ciasta ponakłuwać widelcem.
  • Piec każdą warstwę przez 7 minut w temperaturze 180ºC.
  • Czas na krem. Rozprowadzić mączkę ziemniaczaną najpierw w małej ilości mleka, następnie dolać resztę mleka. Podgrzewać całość na małym ogniu.
  • Zmiksować jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii.
  • Masę jajeczną przelać do wolno gotującego się mleka. Szybko wymieszać za pomocą trzepaczki, aż masa zgęstnieje.
  • Masę wstawić do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie ponownie ubić zimną masę.
  • Osobno ubić masło na puch. Następnie dodawać partiami schłodzony krem jajeczny.
  • Uformować tort spartak: układać kolejno warstwę ciasta i kremu posypanego drobno posiekanymi orzechami – zaczynając od ciasta i kończąc na nim (ostatnia warstwa ciasta ma być bez kremu). Powstanie tort 11-warstwowy.
  • W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Polać nią wierzch ciasta. Można też po prostu obsypać je kakao.
  • Całość wstawić do lodówki – najlepiej na noc, w każdym razie co najmniej na 10 godzin.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej