Ciasto serowo-gruszkowe - sprawdzony przepis na pyszny deser
2021-03-29
średni
30 min
4
Spróbuj połączenia sernika i ciasta gruszkowego. Lekkości dodaje mu dodatkowo bezowa chmurka na wierzchu. Jak zrobić ciasto serowo-gruszkowe? Podajemy przepis.
SKŁADNIKI
- 25 dag białego zmielonego sera
- 4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mleka
- szczypta soli
- 30 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka cytrynowa
- 4 jaja
- 6 łyżek cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- szklanka mleka
- łyżka budyniu waniliowego
- 1 kg gruszek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj olej, mleko, sól. Zmiksuj na gładką masę.
- Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dorzuć skórkę z cytryny.
- Wyrób gładkie ciasto.
- Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Dwa całe jajka i dwa żółtka utrzyj z czterema łyżkami cukru, dodaj połowę wiórków kokosowych, mleko i budyń. Połącz na jednolitą masę.
- Wylej na ciasto.
- Ułóż obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.
- Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza.
- Pod koniec czasu pieczenia ubij dwa pozostałe białka z dwoma łyżkami cukru. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, napełnij nią szprycę.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, udekoruj ubitą pianą, posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut.