Ciasto serowo-gruszkowe - sprawdzony przepis na pyszny deser

2021-03-29
Anka
ciasto-serowo-gruszkowe-sprawdzony-przepis-na-pyszny-deser.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto będące połączeniem sera i gruszek to dobra propozycja na jesienny deser.
średni
30 min
4

Spróbuj połączenia sernika i ciasta gruszkowego. Lekkości dodaje mu dodatkowo bezowa chmurka na wierzchu. Jak zrobić ciasto serowo-gruszkowe? Podajemy przepis.

SKŁADNIKI

  • 25 dag białego zmielonego sera
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka cytrynowa
  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • szklanka mleka
  • łyżka budyniu waniliowego
  • 1 kg gruszek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg utrzyj z cukrem i  cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj olej, mleko, sól. Zmiksuj na gładką masę.
  • Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dorzuć skórkę z cytryny.
  • Wyrób gładkie ciasto.
  • Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Dwa całe jajka i dwa żółtka utrzyj z czterema łyżkami cukru, dodaj połowę wiórków kokosowych, mleko i budyń. Połącz na jednolitą masę.
  • Wylej na ciasto.
  • Ułóż obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.
  • Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. 
  • Pod koniec czasu pieczenia ubij dwa pozostałe białka z dwoma łyżkami cukru. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, napełnij nią szprycę.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, udekoruj ubitą pianą, posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
Anka