Ciasto serowo-gruszkowe - sprawdzony przepis na pyszny deser

2016-07-25
ciasto-serowo-gruszkowe-sprawdzony-przepis-na-pyszny-deser.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto będące połączeniem sera i gruszek to dobra propozycja na jesienny deser.
średni
30 min
4

Spróbuj połączenia sernika i ciasta gruszkowego. Lekkości dodaje mu dodatkowo bezowa chmurka na wierzchu. Jak zrobić ciasto serowo-gruszkowe? Podajemy przepis.

Składniki

25 dag białego zmielonego sera

4 łyżki cukru

cukier wanilinowy

6 łyżek oleju

6 łyżek mleka

szczypta soli

30 dag mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

starta skórka cytrynowa

4 jaja

6 łyżek cukru

20 dag wiórków kokosowych

szklanka mleka

łyżka budyniu waniliowego

1 kg gruszek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Twaróg utrzyj z cukrem i  cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj olej, mleko, sól. Zmiksuj na gładką masę.

Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dorzuć skórkę z cytryny.

Wyrób gładkie ciasto.

Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Dwa całe jajka i dwa żółtka utrzyj z czterema łyżkami cukru, dodaj połowę wiórków kokosowych, mleko i budyń. Połącz na jednolitą masę.

Wylej na ciasto.

Ułóż obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.

Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza. 

Pod koniec czasu pieczenia ubij dwa pozostałe białka z dwoma łyżkami cukru. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, napełnij nią szprycę.

Wyjmij ciasto z piekarnika, udekoruj ubitą pianą, posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut.