Ciasto pychotka - rodzina będzie zachwycona!

Ciasto pychotka
Autor: Shutterstock Ciasto pychotka wymaga nieco pracy, ale jest przepyszne i dekoracyjne.
łatwy
90 min
10

Pychotka to połączenie samych pysznych składników: delikatnego kruchego ciasta, kwaskowych powideł, aksamitnego kremu, puszystej bezy i chrupiących orzechów. Nic więc dziwnego, że całość komponuje się niesamowicie. Różnorodność smaków, aromatów i tekstur sprawia, że to ciasto zachwyca wszystkich.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • Beza:
  • 8 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • Oraz:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 2 garście płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło do kremu wyjmij z lodówki 1-2 godziny wcześniej, aby zmiękło.
  • Aby przygotować masę budyniową 2 szklanki mleka wlej do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • W pozostałym mleku rozprowadź budyń. Gdy mleko się zagotuje wlej do niego roztwór i mieszając podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
  • Gdy budyń zgęstnieje i zacznie puszczać oczka, jest gotowy. Zdejmij go z ognia, przykryj folią i zostaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
  • Przygotuj kruche ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, zrób wgłębienie, dodaj żółtka, śmietanę i posiekane zimne masło.
  • Siekaj nożem, aż ciasto połączy się w grudki, wtedy szybko zagnieć. Ciasto można też wyrobić robotem planetarnym - hakiem do ciasta drożdżowego.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj dwie takie same blaszki (ok. 20x30 cm) - posmaruj je delikatnie olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Zrób bezę: białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Do gotowej piany nie przebywając miksowania dodawaj cukier - mniej więcej 1 łyżkę co 1 minutę.
  • Gdy cały cukier rozpuści się już i powstanie gęsta, lśniąca piana dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, połącz składniki krótko miksując.
  • Schłodzonym ciastem wyłóż obie blaszki, surowe ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi, a na nie wyłóż po połowie bezy. Bezę posyp obficie płatkami migdałowymi.
  • Blaszki wstaw do piekarnika, piecz na termoobiegu w 180 st. C. ok 30-40 minut, aż bez ładnie się zrumieni. Gotowe ciasto wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  • Budyń powinien już osiągnąć temperaturę pokojową, więc czas dokończyć krem.  Wyjęte wcześniej z lodówki teraz już miękkie masło utrzeć na jasną  masę, a następnie cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu.
  • Krem wyłóż na wystudzone ciasto, przykryj drugim blatem. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby dobrze się ścisnęło.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej