Ciasto pychotka - rodzina będzie zachwycona!
2022-02-24
łatwy
90 min
10
Pychotka to połączenie samych pysznych składników: delikatnego kruchego ciasta, kwaskowych powideł, aksamitnego kremu, puszystej bezy i chrupiących orzechów. Nic więc dziwnego, że całość komponuje się niesamowicie. Różnorodność smaków, aromatów i tekstur sprawia, że to ciasto zachwyca wszystkich.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- Beza:
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Masa:
- 3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- Oraz:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 2 garście płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło do kremu wyjmij z lodówki 1-2 godziny wcześniej, aby zmiękło.
- Aby przygotować masę budyniową 2 szklanki mleka wlej do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści.
- W pozostałym mleku rozprowadź budyń. Gdy mleko się zagotuje wlej do niego roztwór i mieszając podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
- Gdy budyń zgęstnieje i zacznie puszczać oczka, jest gotowy. Zdejmij go z ognia, przykryj folią i zostaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj kruche ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, zrób wgłębienie, dodaj żółtka, śmietanę i posiekane zimne masło.
- Siekaj nożem, aż ciasto połączy się w grudki, wtedy szybko zagnieć. Ciasto można też wyrobić robotem planetarnym - hakiem do ciasta drożdżowego.
- Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Przygotuj dwie takie same blaszki (ok. 20x30 cm) - posmaruj je delikatnie olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Zrób bezę: białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Do gotowej piany nie przebywając miksowania dodawaj cukier - mniej więcej 1 łyżkę co 1 minutę.
- Gdy cały cukier rozpuści się już i powstanie gęsta, lśniąca piana dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, połącz składniki krótko miksując.
- Schłodzonym ciastem wyłóż obie blaszki, surowe ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi, a na nie wyłóż po połowie bezy. Bezę posyp obficie płatkami migdałowymi.
- Blaszki wstaw do piekarnika, piecz na termoobiegu w 180 st. C. ok 30-40 minut, aż bez ładnie się zrumieni. Gotowe ciasto wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Budyń powinien już osiągnąć temperaturę pokojową, więc czas dokończyć krem. Wyjęte wcześniej z lodówki teraz już miękkie masło utrzeć na jasną masę, a następnie cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu.
- Krem wyłóż na wystudzone ciasto, przykryj drugim blatem. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby dobrze się ścisnęło.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego