Ciasto PRINCE POLO bez pieczenia - domowy deser, który smakuje jak popularny batonik
2022-07-15
łatwy
50 min
10
Prince Polo to bardzo smaczne ciasto na specjalne okazje. Można je spokojnie określić mianem deseru wystawnego, jest wysokie i składa się z kilku przepysznych warstw. Do kremu i bezy dodaje się pokruszone wafelki dzięki czemu deser bardzo przypomina w smaku popularne batony. Owszem wykonanie ciasta Prince Polo wymaga nieco zachodu, ale raz na jakiś czas warto się pokusić o jego przygotowanie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich
- 3 wafelki prince polo
- Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 7 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 1,5 kostki masła
- 1 czekolada mleczna
- 3 batony prince polo
- 4 łyżki rumu
- Polewa:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Dodatkowo:
- herbatniki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka do przygotowania ciasta należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać partiami cukier cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka po jednym.
- Do masy jajecznej dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Masę przelać do wyłożonej papierem dużej tortownicy.
- Biszkopt piec w temperaturze 180 st. C przez ok 25-30 min. lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i z tortownicy, wystudzić.
- Wafelki do bezy połamać na kawałki i razem z orzechami zmielić w młynku do kawy lub malakserze.
- Białka na bezę ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodawać po 1 łyżce cukier i miksować do rozpuszczenia.
- Do piany z cukrem dodać zmielone orzechy i wafle i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Tortownicę po biszkopcie wyłożyć papierem i przełożyć do niej pianę, wyrównać wierzch. piec 20-25 minut w 180 st. C. Wystudzić.
- Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, w szklance zimnego mleka wymieszać budyń.
- Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń, podgrzewać chwilę mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.
- Masło utrzeć, gdy będzie puszyste i jasne dodawać do niego po trochu ostudzony budyń, opcjonalnie dodać rum.
- Czekoladę mleczną i wafelki drobniutko posiekać i dodać do kremu, wymieszać.
- Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Połowę kremu wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt, na krem położyć bezę i przykryć resztą kremu.
- Na wierzchu ułożyć herbatniki i zalać ciasto polewą.
Dlaczego warto jeść orzechy?