Ciasto PRINCE POLO bez pieczenia - domowy deser, który smakuje jak popularny batonik

Ciasto prince polo
Autor: Shutterstock Ciasto prince polo to pyszny deser z kremem bezą i czekoladą.
łatwy
50 min
10

Prince Polo to bardzo smaczne ciasto na specjalne okazje. Można je spokojnie określić mianem deseru wystawnego, jest wysokie i składa się z kilku przepysznych warstw. Do kremu i bezy dodaje się pokruszone wafelki dzięki czemu deser bardzo przypomina w smaku popularne batony. Owszem wykonanie ciasta Prince Polo wymaga nieco zachodu, ale raz na jakiś czas warto się pokusić o jego przygotowanie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich
  • 3 wafelki prince polo
  • Krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 1 czekolada mleczna
  • 3 batony prince polo
  • 4 łyżki rumu
  • Polewa:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Dodatkowo:
  • herbatniki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka do przygotowania ciasta należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać partiami cukier cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka po jednym.
  • Do masy jajecznej dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Masę przelać do wyłożonej papierem dużej tortownicy.
  • Biszkopt piec w temperaturze 180 st. C przez ok 25-30 min. lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i z tortownicy, wystudzić.
  • Wafelki do bezy połamać na kawałki i razem z orzechami zmielić w młynku do kawy lub malakserze.
  • Białka na bezę ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodawać po 1 łyżce cukier i miksować do rozpuszczenia.
  • Do piany z cukrem dodać zmielone orzechy i wafle i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Tortownicę po biszkopcie wyłożyć papierem i przełożyć do niej pianę, wyrównać wierzch. piec 20-25 minut w 180 st. C. Wystudzić.
  • Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, w szklance zimnego mleka wymieszać budyń.
  • Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń, podgrzewać chwilę mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić.
  • Masło utrzeć, gdy będzie puszyste i jasne dodawać do niego po trochu ostudzony budyń, opcjonalnie dodać rum.
  • Czekoladę mleczną i wafelki drobniutko posiekać i dodać do kremu, wymieszać.
  • Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Połowę kremu wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt, na krem położyć bezę i przykryć resztą kremu.
  • Na wierzchu ułożyć herbatniki i zalać ciasto polewą.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej