Ciasto pistacjowe z lukrem i zielonymi pistacjami: łatwy przepis na pyszną babkę

2021-02-26
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Ciasto pistacjowe z lukrem i zielonymi pistacjami: łatwy przepis na pyszną babkę
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto pistacjowe polane lukrem i udekorowane pistacjami
łatwy
30 min
4

Pistacjowe ciasto z lukrem i zielonymi pistacjami to niezwykle łatwy przepis na efektowną babkę. Ciasto ze zmielonymi pistacjami jest wilgotne i pyszne. Pistacje barwią ciasto na zielono. Dodatek cytryny idealnie podkreśla orzechowy smak ciasta. To idealne ciasto na wiosenny czas. 

Składniki

Ciasto:

100 g zielonych pistacji, wyłuskanych

100 g mąki pszennej

100 g masła o temperaturze pokojowej

100 g cukru pudru

1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok (do lukru)

2 jajka o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

forma keksowa około 22 cm długości lub forma do babki o średnicy 20 cm

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru, przesianego

szczypta soli

2-3 łyżeczki soku z cytryny

trochę zielonych pistacji, wyłuskanych, grubo posiekanych lub w całości

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C i posmaruj foremkę keksową masłem i mąką.

Zmiel pistacje w młynku do orzechów lub w malakserze na mąkę.

Ubij mikserem masło. Następnie dodaj cukier i skórkę cytryny. Dalej ubijaj masło, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy

Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku. Miksuj do uzyskania jednorodnej mieszaniny. I dodaj kolejne jajko.

Do masy dodaj mąkę i zmielone pistacje. A także sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką.

Ciasto przełóż do foremki. Piecz w 180°C przez 30-35 minut.

Gdy ciasto się piecze, przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sól i sok z cytryny. Utrzyj gładki lukier.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika. Odstaw go na 10-15 minut. Następnie wyjmij z foremki. Gorące ciasto polej lukrem. Wierzch posyp pistacjami. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Baszamel historia baby wielkanocnej

Polecamy też: