Ciasto pistacjowe z lukrem i zielonymi pistacjami: łatwy przepis na pyszną babkę

Pistacjowe ciasto z lukrem i zielonymi pistacjami to niezwykle łatwy przepis na efektowną babkę. Ciasto ze zmielonymi pistacjami jest wilgotne i pyszne. Pistacje barwią ciasto na zielono. Dodatek cytryny idealnie podkreśla orzechowy smak ciasta. To idealne ciasto na wiosenny czas.
Ciasto:
100 g zielonych pistacji, wyłuskanych
100 g mąki pszennej
100 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok (do lukru)
2 jajka o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
forma keksowa około 22 cm długości lub forma do babki o średnicy 20 cm
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
szczypta soli
2-3 łyżeczki soku z cytryny
trochę zielonych pistacji, wyłuskanych, grubo posiekanych lub w całości
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozgrzej piekarnik do 180°C i posmaruj foremkę keksową masłem i mąką.
Zmiel pistacje w młynku do orzechów lub w malakserze na mąkę.
Ubij mikserem masło. Następnie dodaj cukier i skórkę cytryny. Dalej ubijaj masło, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy
Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku. Miksuj do uzyskania jednorodnej mieszaniny. I dodaj kolejne jajko.
Do masy dodaj mąkę i zmielone pistacje. A także sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką.
Ciasto przełóż do foremki. Piecz w 180°C przez 30-35 minut.
Gdy ciasto się piecze, przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sól i sok z cytryny. Utrzyj gładki lukier.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika. Odstaw go na 10-15 minut. Następnie wyjmij z foremki. Gorące ciasto polej lukrem. Wierzch posyp pistacjami. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Polecamy też: