Ciasto Monte – zakochasz się w nim od pierwszego kęsa
Przepyszne i mocno czekoladowe ciasto Monte rozpływa się w ustach. W smaku do złudzenia przypomina popularny deser. To deser, który składa się z kilku smakowitych warstw. Na kakaowym biszkopcie ułożył się aksamitny krem śmietankowy, a na nim puszysta pianka czekoladowa oraz zmielone orzechy włoskie. Oto sprawdzony przepis na ciasto Monte z budyniem.
Jak zrobić ciasto Monte?
Ten wyborny deser jest odpowiedzią na pytanie, jakie można zrobić ciasto bez pieczenia. To prosty przepis, który polega na upieczeniu kakaowego biszkoptu, zrobieniu śmietanowego kremu i mocno czekoladowej pianki. Przygotowując je według tego przepisu, wszystko powinno się udać bez żadnych problemów.
Przepis na ciasto Monte?
- Przepis jest łatwy. Na pewno nie sprawi żadnych przykrych niespodzianek.
- Chociaż lista składników może wydać się długa, wszystkie produkty są w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku.
- Na przygotowanie ciasta warto mieć nieco więcej czasu, ponieważ najpierw trzeba poczekać, aż biszkopt ostygnie, a potem na zastygnięcie kremu i pianki. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej przed podaniem.
- Biszkopt wzbogacą korzenne przyprawy jak cynamon czy kardamon.
- Wierzch ciasta można posypać nie tylko orzechami włoskimi, ale i laskowymi lub migdałami. Sprawdzi się również starta czekolada.
Kiedy podawać ciasto Monte?
To super ciasto czekoladowe sprawdzi się na wiele okazji. Jakie ciasto upiec na urodziny? Ciasto Monte. Jakie ciasto podać po rodzinnym obiedzie? Ciasto Monte. Jakie ciasto na święta? W takich okolicznościach również warto podać to przepyszne ciasto z czekoladową pianką. Monte pysznie smakuje z kawą, herbatą lub mlekiem.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 białka
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek wody
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
- 1 litr mleka
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- pianka czekoladowa:
- 350 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki cukru pudru
- dodatkowo:
- garść bardzo drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka i białkami utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie wąskim strumieniem wlać olej i wodę. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto przelać do formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Do miski wlać szklankę mleka. Wsypać mąkę, budynie, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować. Pozostałe mleko przelać do rondelka. Kiedy zacznie się gotować, wlać masę budyniową, wymieszać i podgrzewać, aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
- Do zimnego budyniu dodać masło i utrzeć na puszysty i gładki krem. Wyłożyć na biszkopt i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać płynną czekoladę, zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na krem budyniowy i wyrównać wierzch. Posypać zmielonymi orzechami włoskimi i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Podawać na deser.