Ciasto MOJA BAJKA bez pieczenia - obłędny deser na każdą okazję i bez okazji

2021-03-29
Ciasto MOJA BAJKA - obłędny deser z kremem budyniowym, dżemem wiśniowym i śmietanową pianką
Autor: Shutterstock MOJA BAJKA to prawdziwie bajkowy deser.
łatwy
70 min
4

Ciasto MOJA BAJKA  bez pieczenia to propozycja na każdą okazję. Miękki biszkopt, otulony kwaskowym dżemem z wiśni, do tego słodki krem budyniowy i lekka bita śmietana, w  której ukryte są chrupiące biszkopciki. Czyż nie brzmi jak bajka?

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 1 wiśniowa galaretka
  •  
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  •  
  • Bita śmietana:
  • 1 duże opakowanie kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1- 2 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło wyjąć z lodówki, pokroić na nieduże kawałki i włożyć do miski. Odstawić, żeby zmiękło.
  • Galaretkę dokładnie rozpuść w szklance wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna i zacznie tężeć wymieszać ją z dżemem.
  • Na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bardzo gęsto biszkopty.
  • Na tak przygotowany spód wyłożyć tężejącą galaretkę z dżemem i wstawić do lodówki.
  • Budyń wymieszać z mąką, dodać pół szklanki zimnego mleka i dokładnie wymieszać
  • Resztę mleka zagotować, gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do minimum i wlać roztwór mleka, budyniu i mąki.
  • Podgrzewać jeszcze chwilę, aż zgęstnieje a ze spodu zaczną wydobywać się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
  • Miękkie masło ubić mikserem, aż będzie jasne i puszyste. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawać po 1 łyżce budyń. 
  • Gdy masło z budyniem się połączą, dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować.
  • Na schłodzony spód z biszkoptów, dżemu i galaretki wyłożyć krem budyniowy. Na nim ułożyć warstwę biszkoptów, ale już nie tak gęsto jak na spodzie. Wstawić  na trochę do lodówki, aby krem nieco się ścisnął.
  • W tym czasie przygotować bitą śmietanę. Mocno schłodzoną śmietankę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem pudrem i opcjonalnie sokiem z cytryny.
  • Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować deser wedle uznania.
Redakcja
więcej