Ciasto MOJA BAJKA bez pieczenia - obłędny deser na każdą okazję i bez okazji
2021-03-29

łatwy
70 min
4
Ciasto MOJA BAJKA bez pieczenia to propozycja na każdą okazję. Miękki biszkopt, otulony kwaskowym dżemem z wiśni, do tego słodki krem budyniowy i lekka bita śmietana, w której ukryte są chrupiące biszkopciki. Czyż nie brzmi jak bajka?
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- 1 wiśniowa galaretka
- Krem:
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1-2 łyżki cukru pudru
- Bita śmietana:
- 1 duże opakowanie kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1- 2 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło wyjąć z lodówki, pokroić na nieduże kawałki i włożyć do miski. Odstawić, żeby zmiękło.
- Galaretkę dokładnie rozpuść w szklance wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna i zacznie tężeć wymieszać ją z dżemem.
- Na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bardzo gęsto biszkopty.
- Na tak przygotowany spód wyłożyć tężejącą galaretkę z dżemem i wstawić do lodówki.
- Budyń wymieszać z mąką, dodać pół szklanki zimnego mleka i dokładnie wymieszać
- Resztę mleka zagotować, gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do minimum i wlać roztwór mleka, budyniu i mąki.
- Podgrzewać jeszcze chwilę, aż zgęstnieje a ze spodu zaczną wydobywać się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
- Miękkie masło ubić mikserem, aż będzie jasne i puszyste. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawać po 1 łyżce budyń.
- Gdy masło z budyniem się połączą, dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować.
- Na schłodzony spód z biszkoptów, dżemu i galaretki wyłożyć krem budyniowy. Na nim ułożyć warstwę biszkoptów, ale już nie tak gęsto jak na spodzie. Wstawić na trochę do lodówki, aby krem nieco się ścisnął.
- W tym czasie przygotować bitą śmietanę. Mocno schłodzoną śmietankę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z cukrem pudrem i opcjonalnie sokiem z cytryny.
- Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować deser wedle uznania.