Ciasto mocno czekoladowe - zimowa pociecha

2021-03-29
Ciasto mocno czekoladowe - zimowa pociecha
Autor: Shutterstock mocno czekoladowe ciasto markiza  ma delikatną konsystencję i pyszny smak.
łatwy
30 min
4

Ciasto mocno czekoladowe o wdzięcznej nazwie markiza, w niczym nie przypomina ciasteczek zwanych markizami. Jest delikatne, aksamitnie czekoladowe, z aromatem rumu, z chrupiącymi  orzeszkami pistacjowymi. Idealne na wszelkie uroczyste okazje.

 Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 25 dag  gorzkiej czekolady
  • 20 dag masła
  • 6 dag cukru
  • 6 dag cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 jaja
  • 7,5 dag orzeszków pistacjowych
  • 2 łyżki rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek.
  • Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło  i mieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • Zdjąć z ognia, dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając.
  • Wlać rum, wsypać połowę orzechów i mieszać aż do ostudzenia masy.
  • Białka ubić na sztywno, dodac do masy czekoladowej.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej  formy do pieczenia. Piec 10 minut.
  • Chłodzić co najmniej  12 godzin przed wyjęciem z formy. Po wyjęciu ozdobić ciasto pozostałymi orzeszkami, można też wykończyć jego wierzch  polewą.