Ciasto MARCINEK - wyjątkowy deser z kremem śmietankowym z Podlasia

Marcinek to ciasto na wyjątkowe okazje. Jest przepyszne, ale nieco czaso- i pracochłonne, dlatego warto nim podkreślać najważniejsze momenty w życiu rodziny. Oryginalny przepis pochodzi z Podlasia, tamtejsze gospodynie są mistrzyniami w jego przygotowywaniu.
Ciasto:
1 kg mąki tortowej
2 jajka
2 żółtka
1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
300 ml śmietany 18-proc.
łyżeczka sody
Krem:
1 l śmietany 30%
400 ml śmietany 18%
400 ml śmietany 12%
1,5 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
zapach migdałowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotuj 3 miski. W pierwszej wymieszaj śmietanę z sodą, do drugiej wybij 2 całe jajka i 2 żółtka, w trzeciej - dużej- utrzyj miękkie masło z cukrem.
Gdy masło z cukrem zrobi się białe i puszyste, nie przerywając miksowania dodajemy na zmianę po trochu śmietany i jajka.
Gdy składniki te całkowicie się połączą do ciasta dodaj połowę mąki, zagnieć ciasto, dodając po trochu resztę mąki. Ciasto wyrabiać do momentu aż powstanie zwarta, gładka kula.
Tak przygotowane ciasto podziel na 50 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj bardzo cienko na okrąg o średnicy 25 cm.
Placuszki piecz w temperaturze 170 st. C. przez ok 15 min. Wyjmij i ostudź.
Śmietanę kremówkę lekko ubij z cukrem, uważając, żeby jej nie przebić (nie musi być bardzo sztywna. Następnie dodaj do niej pozostałe rodzaje śmietany, sok z cytryny i aromat, delikatnie wymieszaj wymieszaj.
Placki smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Z podanej ilości powinno wyjść dwa spore ciasta. Zostaw nieco kremu aby posmarować również wierzch i boki marcinka.