Ciasto MARCINEK. Przepis na wyjątkowy deser z kremem śmietankowym z Podlasia

2023-09-11
Ciasto MARCINEK - wyjątkowy deser z kremem śmietankowym z Podlasia
Autor: Shutterstock Na przygotowanie podlaskiego marcinka potrzeba dużo pracy, ale efekt jest jej wart.
łatwy
90 min
4

Ciasto Marcinek nadaje się na wyjątkowe okazje. Jest przepyszne, ale nieco czaso- i pracochłonne, dlatego warto nim podkreślać najważniejsze momenty w życiu rodziny. Oryginalny przepis na ciasto Marcinek pochodzi z Podlasia, tamtejsze gospodynie są mistrzyniami w jego przygotowywaniu. 

Ciasto Marcinek to wypiek, który wymaga dobrej organizacji pracy w kuchni, ale jeśli już opanujecie logistykę, będzie go piec, przynajmniej na uroczyste okazje. Przepis na ciasto Marcinek nie jest może skomplikowany, ale upieczenie kilkudziesięciu cieniutkich blatów zajmuje sporo czasu. Dlatego warto to przewidzieć i o tym pamiętać.

Pod materiałem wideo znajdziecie przepisy na inne ciasta z kremem

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 300 ml śmietany 18-proc.
  • łyżeczka sody
  •  Krem:
  • 1 l śmietany 30%
  • 400 ml śmietany 18%
  • 400 ml śmietany 12%
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • zapach migdałowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj 3 miski. W pierwszej wymieszaj śmietanę z sodą, do drugiej wybij 2 całe jajka i 2 żółtka, w trzeciej - dużej- utrzyj miękkie masło z cukrem.
  • Gdy masło z cukrem zrobi się białe i puszyste, nie przerywając miksowania dodajemy na zmianę po trochu śmietany i jajka.
  • Gdy składniki te całkowicie się połączą do ciasta dodaj połowę mąki, zagnieć ciasto, dodając po trochu resztę mąki. Ciasto wyrabiać do momentu aż powstanie zwarta, gładka kula.
  • Tak przygotowane ciasto podziel na 50 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj bardzo cienko na okrąg o średnicy 25 cm.
  • Placuszki piecz w temperaturze 170 st. C. przez ok 15 min. Wyjmij i ostudź.
  • Śmietanę kremówkę lekko ubij z cukrem, uważając, żeby jej nie przebić (nie musi być bardzo sztywna. Następnie dodaj do niej pozostałe rodzaje śmietany, sok z cytryny i aromat, delikatnie wymieszaj wymieszaj.
  • Placki smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Z podanej ilości powinno wyjść dwa spore ciasta. Zostaw nieco kremu, aby posmarować również wierzch i boki marcinka.
  •  
  •  
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
redakcja
więcej