Ciasto malinowo-migdałowe: przepis
2021-03-27
łatwy
30 min
4
Maliny doskonale komponują się z migdałami. Ich niezwykłe połączenie można wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta. Podajemy przepis na ciasto malinowo-migdałowe. Sprawdź, jak je przygotować.
Ciasto jogurtowe z malinami
Sernik malinowo-porzeczkowy
Malinowa rolada bezowa
Mazurek czekoladowo-malinowy
Ciasto z malinami i borówkami
SKŁADNIKI
- białka z 8 jajek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki tortowej
- łyżeczka posiekanych migdałów
- 1/2 kg świeżych malin
- 1-2 szklanki śmietany kremówki
- tłuszcz do formy
- 2-3 łyżki mąki pszennej do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. Brytfannę natłuść i posyp mąką pszenną.
- Zmiksuj białka, sól i mąkę kukurydzianą na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową i migdałową.
- Wymieszaj cukier z mąką tortową i migdałami, po czym stopniowo dodawaj mieszaninę do masy białkowej. Dosyp do ciasta połowę malin, delikatnie wymieszaj, przełóż do brytfanki i piecz w środkowej części piekarnika przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudź.
- Ubij śmietanę, wymieszaj z resztą malin.
- Każdą porcję ciasta podawaj z kilkoma kleksami bitej śmietany z malinami.