Ciasto malinowo-migdałowe: przepis

jak_zrobic_ciasto_malinowo_migdalowe.jpg
Autor: photos.com Pyszne ciasto malinowo-migdałowe.
łatwy
30 min
4

Maliny doskonale komponują się z migdałami. Ich niezwykłe połączenie można wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta. Podajemy przepis na ciasto malinowo-migdałowe. Sprawdź, jak je przygotować.

Ciasto jogurtowe z malinami

Sernik malinowo-porzeczkowy

Malinowa rolada bezowa

Mazurek czekoladowo-malinowy

Ciasto z malinami i borówkami

SKŁADNIKI

  • białka z 8 jajek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki tortowej
  • łyżeczka posiekanych migdałów
  • 1/2 kg świeżych malin
  • 1-2 szklanki śmietany kremówki
  • tłuszcz do formy
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. Brytfannę natłuść i posyp mąką pszenną.
  • Zmiksuj białka, sól i mąkę kukurydzianą na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową i migdałową.
  • Wymieszaj cukier z mąką tortową i migdałami, po czym stopniowo dodawaj mieszaninę do masy białkowej. Dosyp do ciasta połowę malin, delikatnie wymieszaj, przełóż do brytfanki i piecz w środkowej części piekarnika przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wystudź.
  • Ubij śmietanę, wymieszaj z resztą malin.
  • Każdą porcję ciasta podawaj z kilkoma kleksami bitej śmietany z malinami.