Ciasto harataniec – stary przepis na uwielbiany deser czekoladowo-serowy
2022-07-25

średni
70 min
10
Przepis jest stary – a ciasto na jego bazie wciąż zachwyca. Spróbujcie sami tego serowo-czekoladowego przysmaku.
Białka, które są niepotrzebne do ciasta, wykorzystamy do zrobienia piankowego wierzchu.
SKŁADNIKI
- dżem z kwaśnych owoców (wiśniowy, mirabelkowy, z czarnej porzeczki lub powidła albo dżem ponalewkowy)
- CIASTO:
- 2 żółtka
- 220 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 1 budyń śmietankowy lub 40 g mąki ziemniaczanej
- kilka kropel ekstraktu z wanilii lub amaretto
- Piana z białek:
- 6 białek
- 1/3 szklanki cukru
- kisiel o smaku, takim jak dżem
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zanim zabierzesz się za ciasto, przygotuj formę (25cm x 35cm) – natłuść ją i posyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180–200°C.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Zimne masło posiekaj nożem. Dodaj mąką, cukier, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na 3 kule – jedna powinna być nieco mniejsza. Tę od razu włóż w woreczku śniadaniowym do zamrażalnika.
- Do jednej części ciasta dodaj przesiane kakao i szybko zagnieć, tak by połączyło się z ciastem. W woreczku włóż je również do zamrażalnika.
- Ciastem z większej jasnej kuli wyklej formę do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
- Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika na około kwadrans.
- Po odpowiednim czasie wyjmij ciasto i posmaruje je dżemem. Nie wyłączaj piekarnika.
- Na warstwę ciasta z dżemem zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto (kakaowe).
- Czas na masę serową: zmiksuj biały ser z pozostałymi składnikami na masę. Gotową wyłóż na blachę z pozostałymi warstwami ciasta.
- Ubij ze szczyptą soli pianę z białek, które pozostały z wcześniejszych warstw. Gdy będzie sztywna, dodaj cukier oraz kisiel w proszku.
- Ubitą pianę wyłóż na ciemnej warstwie ciasta.
- Na koniec na pianę z białek zetrzyj na tarce małą kulę jasnego ciasta.
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz haratańca około 40–45 minut.
- Upieczone ciasto zostaw do wystudzenia i schłodzenia w lodówce. Jeśli masz taką potrzebę, obsyp dodatkowo cukrem pudrem.
Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy