Ciasto harataniec – stary przepis na uwielbiany deser czekoladowo-serowy

Ciasto harataniec – stary przepis na uwielbiany deser czekoladowo-serowy
Autor: Shutterstock Harataniec to uwielbiane przez wiele osób ciasto czekoladowo-serowe
średni
70 min
10

Przepis jest stary – a ciasto na jego bazie wciąż zachwyca. Spróbujcie sami tego serowo-czekoladowego przysmaku.

Białka, które są niepotrzebne do ciasta, wykorzystamy do zrobienia piankowego wierzchu.

SKŁADNIKI

  • dżem z kwaśnych owoców (wiśniowy, mirabelkowy, z czarnej porzeczki lub powidła albo dżem ponalewkowy)
  • CIASTO:
  • 2 żółtka
  • 220 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 budyń śmietankowy lub 40 g mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii lub amaretto
  • Piana z białek:
  • 6 białek
  • 1/3 szklanki cukru
  • kisiel o smaku, takim jak dżem
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zanim zabierzesz się za ciasto, przygotuj formę (25cm x 35cm) – natłuść ją i posyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180–200°C.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Zimne masło posiekaj nożem. Dodaj mąką, cukier, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto.
  • Podziel ciasto na 3 kule – jedna powinna być nieco mniejsza. Tę od razu włóż w woreczku śniadaniowym do zamrażalnika.
  • Do jednej części ciasta dodaj przesiane kakao i szybko zagnieć, tak by połączyło się z ciastem. W woreczku włóż je również do zamrażalnika.
  • Ciastem z większej jasnej kuli wyklej formę do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
  • Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika na około kwadrans.
  • Po odpowiednim czasie wyjmij ciasto i posmaruje je dżemem. Nie wyłączaj piekarnika.
  • Na warstwę ciasta z dżemem zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto (kakaowe).
  • Czas na masę serową: zmiksuj biały ser z pozostałymi składnikami na masę. Gotową wyłóż na blachę z pozostałymi warstwami ciasta.
  • Ubij ze szczyptą soli pianę z białek, które pozostały z wcześniejszych warstw. Gdy będzie sztywna, dodaj cukier oraz kisiel w proszku.
  • Ubitą pianę wyłóż na ciemnej warstwie ciasta.
  • Na koniec na pianę z białek zetrzyj na tarce małą kulę jasnego ciasta.
  • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz haratańca około 40–45 minut.
  • Upieczone ciasto zostaw do wystudzenia i schłodzenia w lodówce. Jeśli masz taką potrzebę, obsyp dodatkowo cukrem pudrem.
Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej