Ciasto GÓRA LODOWA - smakuje, wygląda i robi wrażenie

2022-04-21 15:24

Góra lodowa to ciasto, które, nie będę ukrywać, wymaga nieco poświęcenia, ale warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Warstwy deseru świetnie się komponują i dają naprawdę spektakularny efekt smakowy. Delikatny biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, dwa rodzaje kremu i chrupkie biszkopciki to tajemnica góry lodowej.

Ciasto GÓRA LODOWA - smakuje, wygląda i robi wrażenie

i

Autor: Anna Szubińska Ciasto góra lodowa zaskakuje oryginalnym wykończeniem.
łatwy
50 min
10

Dieta wegetariańska

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa mleczna:
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • oraz:
  • 1 opakowanie kremu do karpatki
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 1 szklanka mocnej kawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt: ubić jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Następnie, nie przerywając mieszania dodawać po trochy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piec 25 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
  • Krem karpatkowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • Margarynę do masy mlecznej rozpuścić z cukrem i wodą w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. 2/3 kremu posmarować na spodnim blacie, przykryć drugim i posmarować wierzch. Na kremie układać okrągłe biszkopty na na sztorc, lekko ukośnie.
  • Przygotować masę mleczną: dwie łyżki mleka w proszku odłożyć. Rozpuszczone z cukrem masło zmiksować z resztą mleka. Masę podzielić na 2 części: do jednej dodać odłożone 2 łyżki mleka, do drugiej 2 łyżki kakao. Masy wylewać na wierzch ciasta na przemian, cienkim strumieniem, tworząc esy-floresy.
  • Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby się ścisnęło.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej...