Ciasto GÓRA LODOWA - smakuje, wygląda i robi wrażenie
2022-04-21
łatwy
50 min
10
Dieta wegetariańska
Góra lodowa to ciasto, które, nie będę ukrywać, wymaga nieco poświęcenia, ale warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Warstwy deseru świetnie się komponują i dają naprawdę spektakularny efekt smakowy. Delikatny biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, dwa rodzaje kremu i chrupkie biszkopciki to tajemnica góry lodowej.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Masa mleczna:
- 1 kostka margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- oraz:
- 1 opakowanie kremu do karpatki
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- 1 szklanka mocnej kawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt: ubić jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Następnie, nie przerywając mieszania dodawać po trochy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piec 25 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
- Krem karpatkowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Margarynę do masy mlecznej rozpuścić z cukrem i wodą w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.
- Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. 2/3 kremu posmarować na spodnim blacie, przykryć drugim i posmarować wierzch. Na kremie układać okrągłe biszkopty na na sztorc, lekko ukośnie.
- Przygotować masę mleczną: dwie łyżki mleka w proszku odłożyć. Rozpuszczone z cukrem masło zmiksować z resztą mleka. Masę podzielić na 2 części: do jednej dodać odłożone 2 łyżki mleka, do drugiej 2 łyżki kakao. Masy wylewać na wierzch ciasta na przemian, cienkim strumieniem, tworząc esy-floresy.
- Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby się ścisnęło.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?