Ciasto GÓRA LODOWA - smakuje, wygląda i robi wrażenie

Ciasto GÓRA LODOWA - smakuje, wygląda i robi wrażenie
Autor: Anna Szubińska Ciasto góra lodowa zaskakuje oryginalnym wykończeniem.
łatwy
50 min
10

Dieta wegetariańska

Góra lodowa to ciasto, które, nie będę ukrywać, wymaga nieco poświęcenia, ale warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Warstwy deseru świetnie się komponują i dają naprawdę spektakularny efekt smakowy. Delikatny biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, dwa rodzaje kremu i chrupkie biszkopciki to tajemnica góry lodowej.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa mleczna:
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • oraz:
  • 1 opakowanie kremu do karpatki
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 1 szklanka mocnej kawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt: ubić jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Następnie, nie przerywając mieszania dodawać po trochy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piec 25 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
  • Krem karpatkowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • Margarynę do masy mlecznej rozpuścić z cukrem i wodą w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. 2/3 kremu posmarować na spodnim blacie, przykryć drugim i posmarować wierzch. Na kremie układać okrągłe biszkopty na na sztorc, lekko ukośnie.
  • Przygotować masę mleczną: dwie łyżki mleka w proszku odłożyć. Rozpuszczone z cukrem masło zmiksować z resztą mleka. Masę podzielić na 2 części: do jednej dodać odłożone 2 łyżki mleka, do drugiej 2 łyżki kakao. Masy wylewać na wierzch ciasta na przemian, cienkim strumieniem, tworząc esy-floresy.
  • Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby się ścisnęło.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej