Ciasto Frozen - Kraina Lodu: idealne dla fanów filmu

2021-03-31
Ciasto Frozen-kraina lodu
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
6

Ciasto Frozen - Kraina Lodu spodoba się na pewno małym i większym fanom filmu Kraina Lodu. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, choć wymaga nieco czasu - potrzebnego na tężenie galaretek i masy. Zamiast galaretek możemy wykorzystać do zdobienia ciasta owoce sezonowe, najlepiej niebieskie lub fioletowe.

SKŁADNIKI

  • Ciasto (foremka 26x21 cm):
  • 35 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 70 g gorzkiej czekolady (2/3 tabliczki)
  • Warstwa śmietankowa:
  • 2 galaretki (niebieska i granatowa)
  • 1000 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej!)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 czubate łyżki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • Wierzch:
  • 2 niebieskie galaretki
  • ewentualnie cukrowe płatki śniegu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roztapiamy w niewielkim garnku, dodajemy do niego połamaną czekoladę i wszystko podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zrobi się biała i gęsta, dodajemy do niej przesianą mąkę, dalej miksując. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem i jeszcze raz dobrze miksujemy.
  • Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 8 minut. Studzimy na kratce i ściągamy papier.
  • Dwa płaskie naczynia wykładamy folią spożywczą razem z brzegami. Każdą z niebieskich galaretek osobno mieszamy w 300 ml gorącej przegotowanej wody i wylewamy do przygotowanych naczyń. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, by się ścięły. Można to zrobić dzień wcześniej. Zastygnięte galaretki kroimy w kostkę.
  • Mleko doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i po kilku minutach dodajemy do niego żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia i przestudzamy do temperatury pokojowej. Śmietanę (w temperaturze pokojowej) wlewamy do miski i miksujemy dodając stopniowo cukier puder. 
  • Do ubitej śmietany cienkim strumieniem wlewamy mleko z żelatyną i miksujemy tylko na tyle, by składniki dobrze się zmieszały.
  • Do masy dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Całość przekładamy na ciasto i wyrównujemy wierzch.
  • Obie galaretki przeznaczone na warstwę wierzchnią rozpuszczamy w 600 ml gorącej przegotowanej wody. Studzimy, a kiedy zaczną lekko tężeć, przekładamy na masę śmietanową. Na wierzchu możemy ułożyć cukrowe płatki śniegu. Odstawiamy do schłodzenia co najmniej na 4-5 godzin, a najlepiej na noc.