Ciasto fondant z lodami: przepis na lava cake
2021-10-26
łatwy
30 min
4
Czekoladowy fondant na ciepło? Czemu nie! Z dodatkiem lodów waniliowych i pysznych truskawek smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbuj, a przekonasz się, jak wiele nowych deserów możesz przygotować z czekolady!
SKŁADNIKI
- 50 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 150 g cukru
- 4 jajka
- laska wanilii
- 50 g mąki
- 4 gałki lodów waniliowych
- 4 truskawki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Rozpuść czekoladę i odstaw do ostudzenia.
- Masło zmiksuj razem z cukrem. Ubij jaja i razem z wanilią dodaj do masła.
- Do czekolady dosyp mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto rozdziel do foremek i piecz przez ok. 10 minut.
- Gdy ciasto jest już gotowe, wyłóż je na posypane wcześniej cukrem pudrem talerzyki. Na ciasto połóż gałkę lodów, najlepiej waniliowych, a obok truskawkę do dekoracji.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę