Ciasto fondant z lodami: przepis na lava cake

2021-10-26
Ciasto fondant z lodami: przepis na pyszny deser
Autor: Shutterstock Słodkie muffinki z zaskakującym dodatkiem.
łatwy
30 min
4

Czekoladowy fondant na ciepło? Czemu nie! Z dodatkiem lodów waniliowych i pysznych truskawek  smakuje  naprawdę wyśmienicie. Spróbuj, a przekonasz się, jak wiele nowych deserów możesz przygotować z czekolady!

SKŁADNIKI

  • 50 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • laska wanilii
  • 50 g mąki
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 4 truskawki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  • Rozpuść czekoladę i odstaw do ostudzenia.
  • Masło zmiksuj razem z cukrem. Ubij jaja i razem z wanilią dodaj do masła.
  • Do czekolady dosyp mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto rozdziel do foremek i piecz przez ok. 10 minut.
  • Gdy ciasto jest już gotowe, wyłóż je na posypane wcześniej cukrem pudrem talerzyki. Na ciasto połóż gałkę lodów, najlepiej waniliowych, a obok truskawkę do dekoracji.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę