Ciasto EKLER bez pieczenia: łatwy przepis na deser na herbatnikach z kremem budyniowym

Ciasto EKLER bez pieczenia
Autor: Shutterstock Domowe ciasto EKLER z pysznym kremem i warstwami herbatników
łatwy
30 min
4

Ciasto EKLER bez pieczenia to mój sposób na nieskomplikowany deser dla rodziny. Ten łatwy przepis na tort z herbatników i kremu budyniowego skradnie również Wasze serca. Takie łatwe ciasto z kremem można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Po prostu pycha!

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 350 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
  • 300 g prostokątnych ciasteczek zbożowych z płatkami owsianymi lub innych ciasteczek typu digestive
  • 150 g ciemnej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 200 ml śmietany 30% tłuszczu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Budyń w proszku wymieszać z mlekiem i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli lubicie bardziej słodki krem, to dodajcie 1 łyżkę cukru więcej. 
  • Wierzch gotowego budyniu przykryć folią i ostudzić. Okrycie folią budyniu zapobiega zasychaniu górnej warstw w rodzaj twardego "kożuszka".
  • Śmietanę ubić na puszysty krem. 
  • Ostudzony budyń zmiksować na wysokich obrotach. Dodać bitą śmietanę i wymieszać. 
  • Naczynie o wymiarach około 30 na 20 cm wyłożyć folią spożywczą. 
  • Na dnie ułożyć pojedynczą warstwę ciastek. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać warstwę. Ponownie ułożyć ciasteczka i pozostały krem.
  • Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę ciastek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Śmietankę mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzchu rozprowadzić przygotowaną polewę czekoladową. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej