Ciasto EKLER bez pieczenia: łatwy przepis na deser na herbatnikach z kremem budyniowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto EKLER bez pieczenia to mój sposób na nieskomplikowany deser dla rodziny. Ten łatwy przepis na tort z herbatników i kremu budyniowego skradnie również Wasze serca. Takie łatwe ciasto z kremem można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Po prostu pycha!
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 350 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
- 300 g prostokątnych ciasteczek zbożowych z płatkami owsianymi lub innych ciasteczek typu digestive
- 150 g ciemnej czekolady, połamanej na małe kawałki
- 200 ml śmietany 30% tłuszczu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Budyń w proszku wymieszać z mlekiem i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli lubicie bardziej słodki krem, to dodajcie 1 łyżkę cukru więcej.
- Wierzch gotowego budyniu przykryć folią i ostudzić. Okrycie folią budyniu zapobiega zasychaniu górnej warstw w rodzaj twardego "kożuszka".
- Śmietanę ubić na puszysty krem.
- Ostudzony budyń zmiksować na wysokich obrotach. Dodać bitą śmietanę i wymieszać.
- Naczynie o wymiarach około 30 na 20 cm wyłożyć folią spożywczą.
- Na dnie ułożyć pojedynczą warstwę ciastek. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać warstwę. Ponownie ułożyć ciasteczka i pozostały krem.
- Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę ciastek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Śmietankę mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzchu rozprowadzić przygotowaną polewę czekoladową. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego