Ekler na herbatnikach bez pieczenia – lekki, słodki i bajecznie prosty deser

Ekler na herbatnikach bez pieczenia to deser, który zachwyca prostotą i smakiem. Warstwy kruchych herbatników, aksamitnego kremu budyniowego i czekoladowej polewy tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. To ciasto przygotujesz błyskawicznie, bez włączania piekarnika – wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by stężało w lodówce. Idealne na weekend, święta albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego i wyjątkowo kremowego. Po prostu pycha!

Ekler na herbatnikach bez pieczenia – lekki, słodki i bajecznie prosty deser

i

Autor: Joanna 12/ Shutterstock To ciasto ekler zrobisz bez problemu z łatwo dostępnych składników, a co najważniejsze, nie wymaga pieczenia.
łatwy
30 min
4

Ekler bez pieczenia - zrobisz bez problemu i zjesz ze smakiem

Ciasta bez pieczenia mają w sobie coś niezwykle kuszącego – są szybkie, proste i zawsze się udają. Nie wymagają piekarnika ani specjalnych umiejętności, a efekt potrafi zaskoczyć. Wystarczy kilka dobrze dobranych składników, chwila chłodzenia w lodówce i gotowe – pyszny deser, który wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni.

Ich ogromną zaletą jest też to, że można je przygotować z wyprzedzeniem. To idealne rozwiązanie, gdy planujemy przyjęcie, rodzinny obiad czy po prostu chcemy mieć w lodówce coś słodkiego na poprawę humoru. A gdy w roli głównej pojawia się krem budyniowy – gładki, delikatny i aromatyczny – trudno o lepsze połączenie.

Krem budyniowy dodaje ciastu aksamitności i przyjemnej słodyczy, a jednocześnie świetnie łączy się z herbatnikami, biszkoptami czy kruchymi spodami. Dzięki niemu każdy kęs to harmonia smaku i tekstury – miękkie, kremowe wnętrze otulone chrupiącą warstwą. To właśnie w tej prostocie tkwi sekret idealnego deseru bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 350 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
  • 300 g prostokątnych ciasteczek zbożowych z płatkami owsianymi lub innych ciasteczek typu digestive
  • 150 g ciemnej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 200 ml śmietany 30% tłuszczu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Budyń w proszku wymieszać z mlekiem i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli lubicie bardziej słodki krem, to dodajcie 1 łyżkę cukru więcej. 
  • Wierzch gotowego budyniu przykryć folią i ostudzić. Okrycie folią budyniu zapobiega zasychaniu górnej warstw w rodzaj twardego "kożuszka".
  • Śmietanę ubić na puszysty krem. 
  • Ostudzony budyń zmiksować na wysokich obrotach. Dodać bitą śmietanę i wymieszać. 
  • Naczynie o wymiarach około 30 na 20 cm wyłożyć folią spożywczą. 
  • Na dnie ułożyć pojedynczą warstwę ciastek. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać warstwę. Ponownie ułożyć ciasteczka i pozostały krem.
  • Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę ciastek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Śmietankę mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzchu rozprowadzić przygotowaną polewę czekoladową. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...