Ciasto czereśniowe z twarogiem: prosty przepis

Ciasto czereśniowe z twarogiem: prosty przepis
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto czereśniowe z dodatkiem twarogu i śmietanową polewą jest bardzo łatwe do przygotowania. Najbardziej czasochłonne jest drylowanie czereśni.
łatwy
35 min
4

Ciasto z czereśniami  i polewą zadowoli gusta wszystkich, którzy lubią ciasta z owocami. To łatwe do przygotowania ciasto z dodatkiem twarogu i  czereśni, ozdobione polewą - gwarantujemy, że będzie smaczne!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kg czereśni
  • 20 dag tłustego twarogu
  • 5 łyżek oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 1.5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  •  
  • Polewa na ciasto
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 3 jaja
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj ser z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem, jajkiem, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i wyłóż nim blaszkę (wysmarowaną tłuszczem).
  • Czereśnie umyte, wydrylowane  i wysuszone ułóż na cieście, zalej wymieszaną polewą.
  • Piecz w piekarniku nastawionym na 200-220°C na 35-40 min.
  • Posyp cukrem pudrem.
Maja Kupiszewska
więcej