Ciasto czereśniowe z twarogiem: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Ciasto z czereśniami i polewą zadowoli gusta wszystkich, którzy lubią ciasta z owocami. To łatwe do przygotowania ciasto z dodatkiem twarogu i czereśni, ozdobione polewą - gwarantujemy, że będzie smaczne!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kg czereśni
- 20 dag tłustego twarogu
- 5 łyżek oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 5 łyżek mleka
- 1 jajko
- 1.5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- Polewa na ciasto
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 3 jaja
- 15 dag cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj ser z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem, jajkiem, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i wyłóż nim blaszkę (wysmarowaną tłuszczem).
- Czereśnie umyte, wydrylowane i wysuszone ułóż na cieście, zalej wymieszaną polewą.
- Piecz w piekarniku nastawionym na 200-220°C na 35-40 min.
- Posyp cukrem pudrem.