Ciasto czekoladowe z serem: przepis na 2w1 brownie z sernikiem

Ciasto czekoladowe z serem: przepis na 2w1 brownie z sernikiem
Autor: Shutterstock Brownie z sernikiem, czyli to, co lubimy najbardziej
łatwy
60 min
4

Ciasto czekoladowe z serem to łatwy przepis na 2w1, czyli  brownie z sernikiem. Są przepisy na sernik z makowcem, a przecież połączenie czekolady i słodkiego twarogu jest jeszcze lepsze. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Na brownie:
  • 2 jajka
  • 320 g mąki pszennej
  • 160 ml oleju
  • 220 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Na sernik:
  • 500 g twarogu na sernik
  • 2 jajka
  • 110 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od brownie: zmiksować 2 jajka, mleko i cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, zmiksować. Wlać olej, ponownie zmiksować. Dodać kakao i zmiksować.
  • Więcej niż połowę ciasta czekoladowego przelać do formy lub na blachę posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę zachować. 
  • Pora na sernik: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na puch. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Następnie małymi porcjami dodawać twarożek i cały czas miksować na wolnych obrotach. 
  • Dodać pianę z białek i wmieszać ją w masę sernikową za pomocą łyżki. 
  • Masę sernikową wyłożyć na powierzchnię masy czekoladowej. Na wierzch wylać resztę ciasta czekoladowego i niedbale przemieszać razem. 
  • Formę z ciastami włożyć na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec przez 40-45 minut lub do próby tzw. suchego patyczka. Wbić drewniany patyczek np. szpikulec do szaszłyków w czekoladowe ciasto. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe. 
  • Ciasto wyjąć z piekarnik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i pokroić. 
  • Przed podaniem oprószyć kakao.