Ciasto czekoladowe z cukinią. Przepis na oryginalny i pyszny deser
2022-07-08

łatwy
20 min
6
Nie każdy lubi mdławą w smaku cukinię. Tymczasem można z nią zrobić obłędne ciasto czekoladowe, którym będą się zajadać wszyscy.
Przepis jest rodem z Meksyku. Ciasto jest miękkie i wilgotne. Długo zachowuje świeżość. Pycha!
Jeśli chodzi o cukinie, lepiej użyć małych, które nie mają za wiele pestek – są mniej gorzkawe w smaku.
SKŁADNIKI
- 2 małe cukinie lub 1 średnia
- 3 jajka
- 1,25 szklanki cukru – najlepiej trzcinowego
- 1,75 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 0,5 szklanki uprażonych pestek z dyni
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- masło do posmarowania formy i bułka tarta do jej obsypania
- POLEWA:
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 60 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, posiekać.
- Przesiać mąkę, kakao z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Jajka zmiksować ze szczyptą soli, cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Do masy jajecznej dodać startą cukinie. Wymieszać szpatułką.
- Następnie dodać mąkę, posiekaną czekoladę i pestki dyni. Bardzo delikatnie wymieszać, tak by połączyły się składniki.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą wąskiej foremki (12×28 cm).
- Piec w temperaturze 180–200ºC przez około 35–45 minut.
- Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę: podgrzewać śmietanę kremówkę (nie doprowadzając do wrzenia) z kawałkami czekolady. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?