Ciasto czekoladowe z cukinią. Przepis na oryginalny i pyszny deser

Ciasto czekoladowe z cukinią
Autor: Shutterstock Ciasto czekoladowe z cukinią jest obłędne w smaku
łatwy
20 min
6

Nie każdy lubi mdławą w smaku cukinię. Tymczasem można z nią zrobić obłędne ciasto czekoladowe, którym będą się zajadać wszyscy.

Przepis jest rodem z Meksyku. Ciasto jest miękkie i wilgotne. Długo zachowuje świeżość. Pycha!

Jeśli chodzi o cukinie, lepiej użyć małych, które nie mają za wiele pestek – są mniej gorzkawe w smaku.

SKŁADNIKI

  • 2 małe cukinie lub 1 średnia
  • 3 jajka
  • 1,25 szklanki cukru – najlepiej trzcinowego
  • 1,75 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki uprażonych pestek z dyni
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania formy i bułka tarta do jej obsypania
  • POLEWA:
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 60 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, posiekać.
  • Przesiać mąkę, kakao z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka zmiksować ze szczyptą soli, cukrem i ekstraktem waniliowym.
  • Do masy jajecznej dodać startą cukinie. Wymieszać szpatułką.
  • Następnie dodać mąkę, posiekaną czekoladę i pestki dyni. Bardzo delikatnie wymieszać, tak by połączyły się składniki.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą wąskiej foremki (12×28 cm).
  • Piec w temperaturze 180–200ºC przez około 35–45 minut.
  • Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę: podgrzewać śmietanę kremówkę (nie doprowadzając do wrzenia) z kawałkami czekolady. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej