Ciasto czekoladowe bez mąki: przepis na włoskie ciasto Caprese
2022-01-31
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Torta caprese to pyszne, bogate, włoskie ciasto czekoladowe bez mąki. Piecze się go z czekolady, mączki migdałowej, cukru, żółtek i ubitych białek, jest pełen czekoladowego smaku, ale nie jest ciężki. Po prostu pyszności!
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- 125 g gorzkiej czekolady
- 125 g cukru pudru
- 125 g mączki migdałowej lub drobno zmielonych migdałów blanszowanych
- 3 jajka M
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki kakao lub 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia
- Roztop masło z czekoladą w kąpieli wodnej lub na parze lub w mikrofalówce. Zdejmij miskę z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Oddziel białka od żółtek do dwóch oddzielnych misek. Białka ubij z 1 łyżką cukru na sztywną pianę.
- W drugiej misce ubij żółtka z cukrem na białą i puszystą masę.
- Dodaj mąkę migdałową i schłodzoną roztopioną czekoladę z żółtkami. Wymieszaj ostrożnie na jednolitą masę.
- Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie przemieszaj.
- Przełóż surowe ciasto do przygotowanej foremki i piecz w piekarniku przez 40 minut lub do chwili, gdy wbity w środek ciasta szpikulec wyjdzie czysty lub z kilkom okruchami.
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w foremce
- Przed podaniem oprósz kakao w proszku lub cukrem pudrem.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę