Ciasto czekoladowe bez jajek i piekarnika - to nowy hit sieci!
2022-02-04
łatwy
30 min
4
Czekoladowe ciasto dopieści zmysły i ukoi smutki. Wygląd obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Ten przepis ma już ponad 18 milionów wyświetleń i licznik nadal bije. Dlaczego? Puszyste ciasto czekoladowe można przygotować bez jajek. Niemożliwe? A jednak to prawda. Do tego nie piecze się go w piekarniku, ale gotuje na parze. Po prostu genialne rozwiązanie!
SKŁADNIKI
- Na ciasto czekoladowe bez jajek:
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 3/4 łyżki stołowej kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 5/8 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka (lub 220 ml)
- 1/4 szklanki oleju spożywczego (lub 50 ml)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- Na polewę czekoladową:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj wysoką foremke do ciasta o średnicy 20 cm, arkusz folii aluminiowej oraz parowar lub duży garnek z pokrywką i wkładką do gotowania na parze.
- Foremkę posmaruj masłem, a dno wyłóż pergaminem.
- Do garnka wlej około wody na wysokość około 5 cm. Doprowadź do wrzenia.
- Suche składniki ciasta przesiej do miski.
- Dodaj wszystkie mokre składniki, za wyjątkiem soku z cytryny, i wymieszaj. Na koniec dopiero dodaj sok cytrynowy. Wymieszaj i szybko przelej do foremki.
- Foremkę z ciastem okryj folią aluminiową. Wstaw do naczynia. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
- Po godzinie ciasto ostrożnie wyjmij z parowaru. Zdejmij folię i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Gdy ciasto już ostygło, pora na polewę. Do miski żaroodpornej połam gorzką czekoladę, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, do uzyskania jednorodnej masy.
- Polewą polej ciasto. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, gdy ciasto schłodzisz w lodówce przez 30 minut. Polewa zastygnie wtedy momentalnie.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę