Ciasto czekoladowe bez jajek i piekarnika - to nowy hit sieci!

Ciasto czekoladowe bez jajek i piekarnika - to nowy hit sieci!
Autor: Shutterstock.com Ciasto czekoladowe bez jajek i piekarnika - to nowy hit sieci!
łatwy
30 min
4

Czekoladowe ciasto dopieści zmysły i ukoi smutki. Wygląd obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Ten przepis ma już ponad 18 milionów wyświetleń i licznik nadal bije. Dlaczego? Puszyste ciasto czekoladowe można przygotować bez jajek. Niemożliwe? A jednak to prawda. Do tego nie piecze się go w piekarniku, ale gotuje na parze. Po prostu genialne rozwiązanie! 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto czekoladowe bez jajek:
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 3/4 łyżki stołowej kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 5/8 szklanki cukru
  • 1  szklanka mleka (lub 220 ml)
  • 1/4 szklanki oleju spożywczego (lub 50 ml)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • Na polewę czekoladową:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj wysoką foremke do ciasta o średnicy 20 cm, arkusz folii aluminiowej oraz parowar lub duży garnek z pokrywką i wkładką do gotowania na parze.
  • Foremkę posmaruj masłem, a dno wyłóż pergaminem. 
  • Do garnka wlej około wody na wysokość około 5 cm. Doprowadź do wrzenia. 
  • Suche składniki ciasta przesiej do miski.
  • Dodaj wszystkie mokre składniki, za wyjątkiem soku z cytryny, i wymieszaj. Na koniec dopiero dodaj sok cytrynowy. Wymieszaj i szybko przelej do foremki.
  • Foremkę z ciastem okryj folią aluminiową. Wstaw do naczynia. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. 
  • Po godzinie ciasto ostrożnie wyjmij z parowaru. Zdejmij folię i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Gdy ciasto już ostygło, pora na polewę. Do miski żaroodpornej połam gorzką czekoladę, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, do uzyskania jednorodnej masy. 
  • Polewą polej ciasto. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, gdy ciasto schłodzisz w lodówce przez 30 minut. Polewa zastygnie wtedy momentalnie. 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz GALERIĘ - Ciasta z kremem na każdą okazję

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej