Ciasto Cherry - czekolada, pianka, czereśnie lub wiśnie - czy może być coś lepszego?

Ciasto Cherry - czekolada, pianka, czereśnie lub wiśnie - czy może być coś lepszego?
Autor: Shutterstock Ciasto Cherry można przygotować nie tylko w sezonie, ale też z mrożonych owoców
łatwy
40 min
4

Ciasto Cherry nie jest  zbyt skomplikowane, a efekt naprawdę powala. Czereśnie lub wiśnie doskonale komponują się ze smakiem czekolady, a delikatna pianka stanowi idealny łącznik pomiędzy tymi skontrastowanymi smakami.

Prywatnie nieco zmieniłam przepis na to ciasto. Używam tylko jednego rodzaju mąki i rezygnuję z proszku do pieczenia - nie lubię jego posmaku. Mimo tych zabiegów ciasto mi się udaje, więc zachęcam do niewielkich eksperymentów z jego przygotowaniem. I jeszcze jedna rada - jeśli używane przez was owoce są bardzo soczyste, możecie oczywiście odsączyć je na sicie albo wymieszać z 1-2 łyżkami maki ziemniaczanej.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 5 żółtek
  • Pianka budyniowa:
  • 5 białek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju 
  • szczypta soli
  • Do dekoracji:
  • 500 g wiśni lub czereśni, świeżych lub mrożonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąki przesiewamy razem z kakao, cukrem pudrem oraz proszkiem. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 1-1,5 godz. do zamrażarki.
  • Po tym czasie ścieramy połowę ciasta na dno formy, lekko dociskając. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy na chwilę do lekkiego wystudzenia.
  • W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie wsypujemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca - jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy w niedużych porcjach przesianą mąkę. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy olej.
  • Gotową piankę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Wierzch powinien być kruchy i zapieczony.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej