Ciasto Cherry - czekolada, pianka, czereśnie lub wiśnie - czy może być coś lepszego?
2023-06-20

łatwy
40 min
4
Ciasto Cherry nie jest zbyt skomplikowane, a efekt naprawdę powala. Czereśnie lub wiśnie doskonale komponują się ze smakiem czekolady, a delikatna pianka stanowi idealny łącznik pomiędzy tymi skontrastowanymi smakami.
Prywatnie nieco zmieniłam przepis na to ciasto. Używam tylko jednego rodzaju mąki i rezygnuję z proszku do pieczenia - nie lubię jego posmaku. Mimo tych zabiegów ciasto mi się udaje, więc zachęcam do niewielkich eksperymentów z jego przygotowaniem. I jeszcze jedna rada - jeśli używane przez was owoce są bardzo soczyste, możecie oczywiście odsączyć je na sicie albo wymieszać z 1-2 łyżkami maki ziemniaczanej.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 5 żółtek
- Pianka budyniowa:
- 5 białek w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- Do dekoracji:
- 500 g wiśni lub czereśni, świeżych lub mrożonych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąki przesiewamy razem z kakao, cukrem pudrem oraz proszkiem. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 1-1,5 godz. do zamrażarki.
- Po tym czasie ścieramy połowę ciasta na dno formy, lekko dociskając. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy na chwilę do lekkiego wystudzenia.
- W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie wsypujemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca - jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy w niedużych porcjach przesianą mąkę. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy olej.
- Gotową piankę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) i ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Wierzch powinien być kruchy i zapieczony.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?