Ciasto bananowe z patelni z 1 jajkiem to hit internetu!

Ciasto bananowe z patelni
Autor: Shutterstock Ciasto bananowe z patelni jest banalnie proste w przygotowaniu.
łatwy
10 min
4

Przebojowy placek bananowy z patelni to uproszczona wersja Tarty Tatin. Łatwe ciasto do góry nogami zrobisz bez piekarnika i specjalnych urządzeń. Jedyne co potrzebujesz to trzepaczki, miski i patelni z pokrywką. Nie dziwne, że przepis Essen Rezepte na YouTubie ma ponad 6 mln wyświetleń. Proste ciasto bananowe z patelni zaspokoi Twoją potrzebę słodyczy w kilka chwil! 

SKŁADNIKI

  • Na skarmelizowane banany:
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru jasnego trzcinowego lub zwykłego, białego
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • Na ciasto z 1 jajka:
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru

    1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dno patelni posypać cukrem. W miarę równą warstwą. 
  • Banany obrać i pokroić na grubsze plasterki. Ułożyć na patelni jeden obok drugiego.
  • Zawartość patelni podgrzewać do stopnienia i skarmelizowania cukru. 
  • W czasie, gdy banany się karmelizują przygotować ciasto. Jajko wybić do miski i zmiksować z cukrem do rozpuszczenia cukru.
  • Dodać mleko, olej, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać. 
  • Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Ciasto wylać na skarmelizowane banany. Przykryć pokrywką. Smażyć na minimalnym ogniu przez 30 minut.
  • Ciasto przewrócić na drugą stronę i podgrzewać jeszcze 3-4 minuty. 
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.

Oryginalny przepis

Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej