Tarta Tatin - przepis na francuski przysmak, czyli odwróconą szarlotkę
Dieta wegetariańska
Zobacz przepis na francuską tartę Tatin - kruche ciasto z owocami pieczone do góry nogami! Wykonanie tej efektownej szarlotki pozornie wydaje się skomplikowane, ale nic bardziej mylącego! Gdy odważysz się ją zrobić raz - pokochasz jej smak i wygląd. Taką tartę można też przygotować z gruszkami.
Tarta Tatin powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Nazwa tej tarty pochodzi od nazwiska sióstr Tatin, które prowadziły hotel i restaurację, zresztą ponoć istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, jedna z nich najpierw wyłożyła formę jabłkami, a zorientowawszy się, że popełniła błąd, przykryła je ciastem z wierzchu. Eksperyment okazał się tak udany, że siostry porzuciły na jego rzecz tradycyjne pieczone szarlotki.
Pod materiałem wideo znajdziesz wiele innych przepisów na ciasta z jabłkami
SKŁADNIKI
- 4 gruszki, jabłka lub miseczka moreli
- 13 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag mąki
- żółtko
- bita śmietana
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, łyżeczki cukru, masła (łyżkę odłóż), żółtka i szczypty soli zagnieć ciasto, dolewając trochę lodowatej wody. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Owoce obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- W żaroodpornej okrągłej formie (najlepsza jest patelnia ze zdejmowaną rączką) powoli podgrzewaj cukier, aż stopi się na jasny karmel, wymieszaj z odłożonym masłem drewnianą łyżką.
- Na karmelu ułóż ciasno warstwę owoców (mają zachodzić na siebie), a na nich połóż drugą warstwę owoców.
- Ciasto rozwałkuj na placek nieco większy niż średnica formy. Przykryj nim przestudzone owoce, brzegi wsuń do formy.
- Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach.
- Piecz 30 minut w temp. 180°C.
- Formę przykryj dużym talerzem i odwróć, by wydobyć tartę.
- Podawaj na gorąco z lodami lub bitą śmietaną.