Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto bananowe z miechunką jadalną bazuje na naturalnych cukrach i alternatywnych dla pszennej mąkach. I choć wydaje się, że niemożliwe jest przygotowanie ciasta bez... wszystkiego, co powinno się w cieście znaleźć, to jednak to działa! Kwaskowate owoce miechunki przełamują smak przejrzałych bananów, daktyle wszystko osłodzą, a orzechowy smak mąki gryczanej wynagrodzi trud przygotowań. Wypróbuj przepis na ciasto bananowe z miechunką, bez względu na to, czy jesteś weganką, nie tolerujesz glutenu lub cukru.
SKŁADNIKI
- 1/3 szklanki daktyli
- 1/3 szklanki śliwek suszonych
- 1/3 szklanki miechunki jadalnej suszonej
- 2 przejrzałe banany (właściwie takie banany są dopiero dojrzałe i bardzo słodkie)
- 1/3 oleju kokosowego
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki gryczanej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka octu jabłkowego
- do dekoracji:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 opakowanie miechunki jadalnej świeżej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalać śliwki i daktyle połową szklanki gorącej wody. Oddzielnie zalać miechunkę odrobiną wrzątku. Odstawić na godzinę.
- Namoczone daktyle i śliwki zmiksować z bananami i olejem kokosowym.
- Wsypać do nich obie mąki i sodę. Dodać ocet jabłkowy i zamieszać wszystko.
- Owoce miechunki odcedzić i wmieszać do ciasta.
- Przelać ciasto do foremki i piec w temperaturze 180°C do suchego patyczka (zajmie to co najmniej pół godziny).
- Przygotować lukier: ucierając cukier puder z sokiem z cytryny.
- Jeszcze gorące ciasto wyjąć z formy i polać lukrem, odstawić do wystudzenia.
- Wierzch gotowego ciast ozdobić owocami miechunki.