Ciasteczkowy blok czekoladowy - obłędne ciasto bez pieczenia

Ciasteczkowy blok czekoladowy
Autor: Shutterstock.com Czekoladowe ciasto bez pieczenia - maślane ciastka przełożone masą z czekolady
łatwy
30 min
6

Ciasteczkowy blok czekoladowy jest pyszny i nie wymaga pieczenia. Wystarczy warstwy maślanych ciasteczek przełożyć kremem i gotowe. Prawda, trzeba jeszcze schłodzić całość w lodówce. A potem pokroić! Za czekoladowe ciasto według tego przepisu rodzina będzie Was nosić na rękach! 

Składniki

200 g maślanych ciastek, upieczonych własnoręcznie lub kupionych

150 g gorzkiej czekolady

450 g czekolady mlecznej

150 g tłuszczu kokosowego lub twardej margaryny

1 szklanka śmietany 30% lub 36%

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 łyżki cukru

2 łyżki rumu lub 2-4 krople zapachu rumowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wyłóż formę keksową folią aluminiową lub spożywczą.

Czekoladę połam na małe kawałki. W średnim rondlu rozpuść razem kawałki czekolady i tłuszcz kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.

Gdy wszystko się rozpuści, dodaj śmietanę, cukier i wanilię. Mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny i rozpuszczenia cukru.

Jeśli chcesz dodać rumu (lub zapachu rumowego), teraz nadszedł ten czas. Wlej go do masy czekoladowej i wymieszaj.

Otwórz opakowanie ciastek. Rozłóż cienką warstwę czekolady na dnie foremki (około 1 cm) Ułóż kilka ciastek na masie czekoladowej. Ciastka nie mogą dotykać boków foremki.

Wylej warstwę masy czekoladowej na ciastka. Wyrównaj i ułóż kolejną warstwę ciastek . Powtórz wszystko jeszcze raz i jeszcze raz, aż skończą się ciasteczka lub czekolada. Ostatnią warstwą powinna być masa czekoladowa.

Przykryj arkuszem folii aluminiowej lub plastikowej. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po upływe tego czasu wyjmij z lodówki. Zdejmij folię i odwróć foremkę na prostokątny talerz. Ostrożnie zdejmij folię z ciasta. Pokrój i podawaj.

Jak zrobić kruche ciasteczka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE