Ciasteczkowy blok czekoladowy - obłędne ciasto bez pieczenia

Ciasteczkowy blok czekoladowy
Autor: Shutterstock.com Czekoladowe ciasto bez pieczenia - maślane ciastka przełożone masą z czekolady
łatwy
30 min
6

Ciasteczkowy blok czekoladowy jest pyszny i nie wymaga pieczenia. Wystarczy warstwy maślanych ciasteczek przełożyć kremem i gotowe. Prawda, trzeba jeszcze schłodzić całość w lodówce. A potem pokroić! Za czekoladowe ciasto według tego przepisu rodzina będzie Was nosić na rękach! 

SKŁADNIKI

  • 200 g maślanych ciastek, upieczonych własnoręcznie lub kupionych
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 450 g czekolady mlecznej
  • 150 g tłuszczu kokosowego lub twardej margaryny
  • 1 szklanka śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu lub 2-4 krople zapachu rumowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyłóż formę keksową folią aluminiową lub spożywczą.
  • Czekoladę połam na małe kawałki. W średnim rondlu rozpuść razem kawałki czekolady i tłuszcz kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.
  • Gdy wszystko się rozpuści, dodaj śmietanę, cukier i wanilię. Mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny i rozpuszczenia cukru.
  • Jeśli chcesz dodać rumu (lub zapachu rumowego), teraz nadszedł ten czas. Wlej go do masy czekoladowej i wymieszaj.
  • Otwórz opakowanie ciastek. Rozłóż cienką warstwę czekolady na dnie foremki (około 1 cm) Ułóż kilka ciastek na masie czekoladowej. Ciastka nie mogą dotykać boków foremki.
  • Wylej warstwę masy czekoladowej na ciastka. Wyrównaj i ułóż kolejną warstwę ciastek . Powtórz wszystko jeszcze raz i jeszcze raz, aż skończą się ciasteczka lub czekolada. Ostatnią warstwą powinna być masa czekoladowa.
  • Przykryj arkuszem folii aluminiowej lub plastikowej. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po upływe tego czasu wyjmij z lodówki. Zdejmij folię i odwróć foremkę na prostokątny talerz. Ostrożnie zdejmij folię z ciasta. Pokrój i podawaj.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej