Ciasteczkowy blok czekoladowy - obłędne ciasto bez pieczenia
2021-04-21
łatwy
30 min
6
Ciasteczkowy blok czekoladowy jest pyszny i nie wymaga pieczenia. Wystarczy warstwy maślanych ciasteczek przełożyć kremem i gotowe. Prawda, trzeba jeszcze schłodzić całość w lodówce. A potem pokroić! Za czekoladowe ciasto według tego przepisu rodzina będzie Was nosić na rękach!
SKŁADNIKI
- 200 g maślanych ciastek, upieczonych własnoręcznie lub kupionych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 450 g czekolady mlecznej
- 150 g tłuszczu kokosowego lub twardej margaryny
- 1 szklanka śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu lub 2-4 krople zapachu rumowego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyłóż formę keksową folią aluminiową lub spożywczą.
- Czekoladę połam na małe kawałki. W średnim rondlu rozpuść razem kawałki czekolady i tłuszcz kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Gdy wszystko się rozpuści, dodaj śmietanę, cukier i wanilię. Mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny i rozpuszczenia cukru.
- Jeśli chcesz dodać rumu (lub zapachu rumowego), teraz nadszedł ten czas. Wlej go do masy czekoladowej i wymieszaj.
- Otwórz opakowanie ciastek. Rozłóż cienką warstwę czekolady na dnie foremki (około 1 cm) Ułóż kilka ciastek na masie czekoladowej. Ciastka nie mogą dotykać boków foremki.
- Wylej warstwę masy czekoladowej na ciastka. Wyrównaj i ułóż kolejną warstwę ciastek . Powtórz wszystko jeszcze raz i jeszcze raz, aż skończą się ciasteczka lub czekolada. Ostatnią warstwą powinna być masa czekoladowa.
- Przykryj arkuszem folii aluminiowej lub plastikowej. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po upływe tego czasu wyjmij z lodówki. Zdejmij folię i odwróć foremkę na prostokątny talerz. Ostrożnie zdejmij folię z ciasta. Pokrój i podawaj.
Jak zrobić kruche ciasteczka?