Chlebek wiśniowo-migdałowy. Słodki sposób na wykorzystanie owoców z kompotu

Chlebek wiśniowo-migdałowy
Autor: Shutterstock Chlebek wiśniowo-migdałowy to pyszne ciasto idealne do herbatki.
łatwy
20 min
8

To proste ciasto jest jednym z moich ulubionych deserów. Puszysta, miękka i maślana baza z wyraźną migdałowa nuta i zatopionymi w niej kwaskowymi wiśniami to znakomite połączenie. W sezonie ciasto można przygotować z owocami świeżymi, poza sezonem, to idealny sposób na wykorzystanie wiśni z kompotu lub jeszcze lepiej - nalewki. Kromeczka takiego "chlebka" to idealny dodatek do popołudniowego relaksu przy herbatce.

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 0,5 kubka maślanki
  • 0,5 kostki masła
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1,5 łyżeczki esencji migdałowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 wydrylowanych szklanki wiśni
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • Migdałowa polewa (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietanki
  • kilka kropli esencji migdałowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nastaw na 180 st. C. Podłużna blaszkę (keksówkę) posmaruj delikatnie tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • W dużej misce zmiksuj jajka, jogurt, maślankę, roztopione i wystudzone masło, ekstrakty i cukier.
  • Ubijaj kilka minut na średnich obrotach miksera.
  • W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiej je do masy i połącz na średnich obrotach miksera przez 1 minutę.
  • Wiśnie dokładnie odcedź, pokrój na połówki, obtocz ze wszystkich stron w skrobi kukurydzianej i dodaj wraz z płatkami migdałowymi do masy.
  • Delikatnie wmieszaj dodatki w ciasto łyżką lub szpatułką. Płóz masę do przygotowanej wcześniej blaszki.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i pozostaw na 50-60 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą z cukru pudru, śmietanki i ekstraktu migdałowego.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej