Chlebek wiśniowo-migdałowy. Słodki sposób na wykorzystanie owoców z kompotu
2023-01-02
łatwy
20 min
8
To proste ciasto jest jednym z moich ulubionych deserów. Puszysta, miękka i maślana baza z wyraźną migdałowa nuta i zatopionymi w niej kwaskowymi wiśniami to znakomite połączenie. W sezonie ciasto można przygotować z owocami świeżymi, poza sezonem, to idealny sposób na wykorzystanie wiśni z kompotu lub jeszcze lepiej - nalewki. Kromeczka takiego "chlebka" to idealny dodatek do popołudniowego relaksu przy herbatce.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 0,5 kubka maślanki
- 0,5 kostki masła
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1,5 łyżeczki esencji migdałowej
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 wydrylowanych szklanki wiśni
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- Migdałowa polewa (opcjonalnie)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki słodkiej śmietanki
- kilka kropli esencji migdałowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nastaw na 180 st. C. Podłużna blaszkę (keksówkę) posmaruj delikatnie tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- W dużej misce zmiksuj jajka, jogurt, maślankę, roztopione i wystudzone masło, ekstrakty i cukier.
- Ubijaj kilka minut na średnich obrotach miksera.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiej je do masy i połącz na średnich obrotach miksera przez 1 minutę.
- Wiśnie dokładnie odcedź, pokrój na połówki, obtocz ze wszystkich stron w skrobi kukurydzianej i dodaj wraz z płatkami migdałowymi do masy.
- Delikatnie wmieszaj dodatki w ciasto łyżką lub szpatułką. Płóz masę do przygotowanej wcześniej blaszki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i pozostaw na 50-60 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą z cukru pudru, śmietanki i ekstraktu migdałowego.
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?