Błyskawiczny murzynek - ciastko z mikrofalówki w 15 minut
Jeżeli masz ogromną ochotę na murzynka, a w ogóle nie masz czasu na pieczenie, albo jeśli naszli cię niespodziewani goście, a ty nie masz w domu nawet herbatników, ale za to masz mikrofalówkę - to ten przepis jest dla ciebie. Zrób błyskawicznego murzynka z mikrofalówki. Całość, wraz z pieczeniem, nie zajmie więcej niż 15 minut. Pamiętaj tylko, że w mikrofalówce używamy foremek silikonowych, naczyń żaroodpornych lub szklanych bez żadnych metalowych elementów.
Oczywiście możemy urozmaicać przepis na murzynka z mikrofali polewając gotowe ciasto polewą czekoladową, lub kładąc na nie powidła owocowe. Także przed upieczeniem możemy do masy wsunąć kostkę czekolady, która pod wpływem ciepła rozpuści się w środku babeczki.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać trzy łyżki kakao, trzy łyżki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać.
- Dodać dwie łyżki oliwy, dwie łyżki mleka oraz wbić jedno jajko. Wymieszać składniki bardzo starannie, może nam do tego posłużyć ubijaczka lub zwykła łyżka.
- Masa powinna być konsystencji budyniu. Gdy ciasto wychodzi nieco gęstsze, należy dodać odrobinę mleka, by po wyrośnięciu ciasto nie było zbyt twarde.
- Gotową masę można wlać do silikonowych foremek na babeczki lub do zwykłej silikonowej lub żaroodpornej foremki, w zależności od tego, na co mamy ochotę.
Umieścić ciasto w mikrofalówce na około 3 minuty. Po tym czasie ciasto jest od razu gotowe do spożycia! Podane składniki przeznaczone są na 4 babeczki.