Bezglutenowe racuszki – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Jeśli chorujesz na celiakię, a uwielbiasz zjeść lekkie racuchy na śniadanie, nie musisz ich sobie odmawiać. Wystarczy, że zrobić je w wersji z twarogiem i bezglutenową mąką. Można serwować je z dodatkami lub same – są lekkie i wilgotne.
2 jajka
2 nieduże jabłka (lub 1 większe)
pół szklanki mąki ryżowej
pół kostki półtłustego twarogu
łyżka miodu
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Oddzielamy od siebie białka i żółtka.
Obrane jabłka ścieramy na drobnych oczkach lub drobniutko kroimy. Dodajemy je do żółtek, miodu, twarogu, połowy części mąki ryżowej oraz cynamonu.
Sól dodajemy do białek, które ubijamy na sztywno.
Zawartości obu naczyń łączymy i bardzo delikatnie mieszamy.
Po jakimś czasie dodajemy resztę mąki.
Smażymy na słodkawym oleju (może być kokosowy), aż placki zarumienią się po obu stronach.
Gotowe i ostudzone bezglutenowe racuszki można podawać z musem jabłkowym, powidłami, albo z miodem i z plasterkami banana lub z rodzynkami.