Bezglutenowe racuszki – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Jeśli chorujesz na celiakię, a uwielbiasz zjeść lekkie racuchy na śniadanie, nie musisz ich sobie odmawiać. Wystarczy, że zrobić je w wersji z twarogiem i bezglutenową mąką. Można serwować je z dodatkami lub same – są lekkie i wilgotne.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 2 nieduże jabłka (lub 1 większe)
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół kostki półtłustego twarogu
- łyżka miodu
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielamy od siebie białka i żółtka.
- Obrane jabłka ścieramy na drobnych oczkach lub drobniutko kroimy. Dodajemy je do żółtek, miodu, twarogu, połowy części mąki ryżowej oraz cynamonu.
- Sól dodajemy do białek, które ubijamy na sztywno.
- Zawartości obu naczyń łączymy i bardzo delikatnie mieszamy.
- Po jakimś czasie dodajemy resztę mąki.
- Smażymy na słodkawym oleju (może być kokosowy), aż placki zarumienią się po obu stronach.
- Gotowe i ostudzone bezglutenowe racuszki można podawać z musem jabłkowym, powidłami, albo z miodem i z plasterkami banana lub z rodzynkami.