Bezglutenowe racuszki – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

bezglutenowe-racuszki-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne placki z jabłkami i miodem – mamy dobry przepis dla bezglutenowców!
łatwy
30 min
4

Jeśli chorujesz na celiakię, a uwielbiasz zjeść lekkie racuchy na śniadanie, nie musisz ich sobie odmawiać. Wystarczy, że zrobić je w wersji z twarogiem i bezglutenową mąką. Można serwować je z dodatkami lub same – są lekkie i wilgotne.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 2 nieduże jabłka (lub 1 większe)
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół kostki półtłustego twarogu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielamy od siebie białka i żółtka.
  • Obrane jabłka ścieramy na drobnych oczkach lub drobniutko kroimy. Dodajemy je do żółtek, miodu, twarogu, połowy części mąki ryżowej oraz cynamonu.
  • Sól dodajemy do białek, które ubijamy na sztywno.
  • Zawartości obu naczyń łączymy i bardzo delikatnie mieszamy.
  • Po jakimś czasie dodajemy resztę mąki.
  • Smażymy na słodkawym oleju (może być kokosowy), aż placki zarumienią się po obu stronach.
  • Gotowe i ostudzone bezglutenowe racuszki można podawać z musem jabłkowym, powidłami, albo z miodem i z plasterkami banana lub z rodzynkami.
Aleksandra Wesołowska
więcej