Bezglutenowe racuszki – jak zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2016-10-27
Aleksandra Wesołowska
bezglutenowe-racuszki-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne placki z jabłkami i miodem – mamy dobry przepis dla bezglutenowców!
łatwy
30 min
4

Jeśli chorujesz na celiakię, a uwielbiasz zjeść lekkie racuchy na śniadanie, nie musisz ich sobie odmawiać. Wystarczy, że zrobić je w wersji z twarogiem i bezglutenową mąką. Można serwować je z dodatkami lub same – są lekkie i wilgotne.

Składniki

2 jajka

2 nieduże jabłka (lub 1 większe)

pół szklanki mąki ryżowej

pół kostki półtłustego twarogu

łyżka miodu

łyżeczka cynamonu

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Oddzielamy od siebie białka i żółtka.

Obrane jabłka ścieramy na drobnych oczkach lub drobniutko kroimy. Dodajemy je do żółtek, miodu, twarogu, połowy części mąki ryżowej oraz cynamonu.

Sól dodajemy do białek, które ubijamy na sztywno.

Zawartości obu naczyń łączymy i bardzo delikatnie mieszamy.

Po jakimś czasie dodajemy resztę mąki.

Smażymy na słodkawym oleju (może być kokosowy), aż placki zarumienią się po obu stronach.

Gotowe i ostudzone bezglutenowe racuszki można podawać z musem jabłkowym, powidłami, albo z miodem i z plasterkami banana lub z rodzynkami.