Bakaliowe ciasto świąteczne Magdy Gessler: pomysł last minute

2021-03-29
Bakaliowe ciasto świąteczne Magdy Gessler: pomysł last minute
Autor: thinkstockphotos.com Świąteczne ciasto z bakaliami wg przepisu Magdy Gessler to smakowite połączenie keksu i piernika
łatwy
20 min
4

Magda Gessler doradza, jak upiec szybkie bakaliowe ciasto świąteczne. Jej świąteczne ciasto jest idealne dla osób, które przygotowania do świąt odkładają na ostatnią chwilę i właśnie zorientowali się, że niebawem przychodzą goście... Mimo że jest to przepis nieskomplikowany, na pewno zachwyci nawet wybredne podniebienia.

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto:
  • 10 łyżek mąki (najlepiej razowej)
  • 18 łyżek cukru
  • 12 łyżek miodu akacjowego aromatyzowanego
  • 14 całych jaj
  • 10 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek klarowanego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Składniki na masę owocową:
  • bakalie, suszone figi, daktyle, śliwki, orzechy
  • szklanka wina
  • 1/3 szklanki koniaku lub brandy
  • cynamon
  • skórka cytryny
  • skórka pomarańczy
  • imbir suszony
  • gwiazdka anyżu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakalie, suszone figi, daktyle i śliwki zalewamy winem i koniakiem (lub brandy).
  • Gotujemy powoli, aż owoce wchłoną ciecz.
  • W trakcie gotowania dodajemy cynamon, skórkę cytryny, skórkę pomarańczy, imbir i gwiazdkę anyżu.
  • Studzimy, a następnie owoce wykładamy do tortownicy wcześniej wysmarowanej bułką tartą z masłem (można dodatkowo delikatnie obsypać tortownicę korzenną przyprawą).
  • Przygotowujemy miód aromatyzowany: do miodu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, skórkę pomarańczową, goździk. Lekko gotujemy, przecedzamy.
  • Wystudzony miód mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Ciasto wykładamy do tortownicy, w której już znajduje się masa owocowa.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez godzinę.
  • Gdy ciasto przestygnie możemy je polać domowym lukrem.