Bajecznie pyszne ciasto miodowe z gotowanym kremem twarogowym: nowy, ulepszony przepis

Bajecznie pyszne ciasto miodowe z gotowanym kremem twarogowym
Autor: Shutterstock Cienkie placki ciasta miodowego przełożone pysznym kremem twarogowym
łatwy
45 min
4

Bajecznie pyszne ciasto z placków miodowych przekładanych gotowanym kremem twarogowym jest zaskakujące łatwe do przygotowania. Warstwy kremu z twarogu można posypać prażonymi orzechami lub posiekanymi bakaliami. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich! Polecam! 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g mąki
  • Na krem:
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 100 g masła
  • 500 g tłustego twarogu, trzykrotnie mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krem: Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką. Dodać miękkie masło w temperaturze pokojowej i wymieszać. Dodać twaróg i wymieszać na jednorodną masę.
  • Masę podgrzewać do zagotowania. Na początku krem ​​będzie płynny, ale stopniowo zgęstnieje. Nie zapomnij o ciągłym mieszaniu - jeśli krem się przypali, będzie do wyrzucenia.
  • Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6-8 równych części. Każdą cześć wałkujemy na cienki placek. Po kolei placki pieczemy na blasze - temperatura 180°C, około 15 minut - lub na suchej patelni bez przykrycia, po 3-4 minuty z każdej strony lub do lekkiego zrumienienia.
  • Ciepłe placki posmarować ciepłym kremem i pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, następnie ciasto należy przenieść do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się około 3 godzin. 
  • Przed podaniem oprószyć okruszkami ciasta, kakao lub prażonymi orzechami. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej