Bajecznie pyszne ciasto miodowe z gotowanym kremem twarogowym: nowy, ulepszony przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Bajecznie pyszne ciasto z placków miodowych przekładanych gotowanym kremem twarogowym jest zaskakujące łatwe do przygotowania. Warstwy kremu z twarogu można posypać prażonymi orzechami lub posiekanymi bakaliami. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich! Polecam!
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
 - 100 g masła
 - 2 łyżki śmietany 18%
 - 2/3 szklanki cukru
 - 1 jajko
 - 1 łyżka miodu
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 200 g mąki
 - Na krem:
 - 1 jajko
 - 2/3 szklanki cukru
 - 2 łyżki stołowe mąki
 - 100 g masła
 - 500 g tłustego twarogu, trzykrotnie mielonego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krem: Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką. Dodać miękkie masło w temperaturze pokojowej i wymieszać. Dodać twaróg i wymieszać na jednorodną masę.
 - Masę podgrzewać do zagotowania. Na początku krem będzie płynny, ale stopniowo zgęstnieje. Nie zapomnij o ciągłym mieszaniu - jeśli krem się przypali, będzie do wyrzucenia.
 - Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6-8 równych części. Każdą cześć wałkujemy na cienki placek. Po kolei placki pieczemy na blasze - temperatura 180°C, około 15 minut - lub na suchej patelni bez przykrycia, po 3-4 minuty z każdej strony lub do lekkiego zrumienienia.
 - Ciepłe placki posmarować ciepłym kremem i pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, następnie ciasto należy przenieść do lodówki. Ciasto powinno chłodzić się około 3 godzin.
 - Przed podaniem oprószyć okruszkami ciasta, kakao lub prażonymi orzechami.