Babka drożdżowa z jagodami i szafranem - przepis na ciasto jagodowe

2021-03-29
M. K.
Babka drożdżowa z jagodami
Autor: Shutterstock Babka drożdżowa z jagodami
łatwy
40 min
4

Czy znasz tradycyjne polskie wypieki? Jeśli nie, najwyższa pora to zmienić. Oto przepis na drożdżową babkę z jagodami. Jest pyszna i puszysta. Sprawdź, jak przygotować drożdżową babkę z jagodami i szafranem.

Jagodzianki z kruszonką

Ciasto z jagodami

Jagodowy sernik na zimno

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 całych jaj
  • 20 dag rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli
  • szczypta szafranu
  • 50 dag świeżych jagód
  • cukier wanilinowy lub cukier puder do posypania ciasta
  • tłuszcz i bułka tarta lub pergamin do wyłożenia formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody wypłucz, oczyść, przesyp na sito, a potem delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. 
  • Formę do pieczenia babki posmaruj tłuszczem i obsyp tartą bułką.
  • Odlej ze szklanki trochę mleka. Wlej je do miseczki z drożdżami i połową łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na około 15 minut, by drożdże podrosły.
  • W drugiej, większej misce połącz mąkę (wcześniej przesianą), jajka, masło, cukier i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko.
  • Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką, a potem dłonią. Gdy ciasto przestanie przyklejać się do ręki, zwykle po 15 minutach wyrabiania, to znak, że jest już gotowe. Przykryj je bawełnianą ściereczką, odstaw w ciepłe, ale nie za gorące miejsce.
  • Gdy podwoi objętość wymieszaj z jagodami oraz szafranem i przełóż do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia.
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 45-55 minut.
  • Upieczone ciasto posyp cukrem wanilinowym lub cukrem pudrem.
M. K.