Babka drożdżowa z jagodami i szafranem - przepis na ciasto jagodowe
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Czy znasz tradycyjne polskie wypieki? Jeśli nie, najwyższa pora to zmienić. Oto przepis na drożdżową babkę z jagodami. Jest pyszna i puszysta. Sprawdź, jak przygotować drożdżową babkę z jagodami i szafranem.
Jagodzianki z kruszonką
Ciasto z jagodami
Jagodowy sernik na zimno
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 5 dag drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 5 całych jaj
- 20 dag rozpuszczonego, przestudzonego masła
- 15 dag cukru
- szczypta soli
- szczypta szafranu
- 50 dag świeżych jagód
- cukier wanilinowy lub cukier puder do posypania ciasta
- tłuszcz i bułka tarta lub pergamin do wyłożenia formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody wypłucz, oczyść, przesyp na sito, a potem delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Formę do pieczenia babki posmaruj tłuszczem i obsyp tartą bułką.
- Odlej ze szklanki trochę mleka. Wlej je do miseczki z drożdżami i połową łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na około 15 minut, by drożdże podrosły.
- W drugiej, większej misce połącz mąkę (wcześniej przesianą), jajka, masło, cukier i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko.
- Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką, a potem dłonią. Gdy ciasto przestanie przyklejać się do ręki, zwykle po 15 minutach wyrabiania, to znak, że jest już gotowe. Przykryj je bawełnianą ściereczką, odstaw w ciepłe, ale nie za gorące miejsce.
- Gdy podwoi objętość wymieszaj z jagodami oraz szafranem i przełóż do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 45-55 minut.
- Upieczone ciasto posyp cukrem wanilinowym lub cukrem pudrem.