Alzackie ciasto owocowe: przepis na Berewecke
2021-03-29
średni
80 min
4
Berewecke, Beerawecka czy nawet Berauwecka - pod takimi nazwami spotykane jest alzackie ciasto owocowe. Przypomina nieco keks skrzyżowany z piernikiem, dlatego znakomicie nadaje się na święta Bożego Narodzenia. Sprawdź, jak zrobić alzackie ciasto owocowe. Podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- 500 g suszonych gruszek
- 500 g suszonych jabłek
- 500 g suszonych fig
- 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 125 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 125 g orzechów włoskich lub laskowych (siekanych albo mielonych)
- 125 g migdałów (siekanych albo mielonych)
- 500 g rodzynek
- 1-2 banany (opcjonalnie)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- 750 g cukru
- 100 ml nalewki wiśniowej
- 500 g mąki pszennej albo ryżowej
- 60 g świeżych drożdży
- 200 ml syropu z jabłek i gruszek (po namoczonych owocach)
- 125 g pociętych na pół migdałów
- masło do smarowania form
- syrop:
- 250 g cukru
- 100 ml wody (tak by jedynie przykryła cukier)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień wcześniej namoczyć jabłka i gruszki w wodzie, zostawić na noc. Kolejnego dnia odsączyć, zachowując ok. 200 ml syropu z moczenia.
- Przesianą mąkę rozsypać na stolnicy albo wsypać do dużej miski. Zrobić na środku dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże, zalać lekko podgrzanym syropem z suszonych owoców. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i twardawe, uformować w kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Suszone owoce pociąć w paski, polać nalewką, dodać orzechy, migdały i wszystkie przyprawy. Wymieszać, pozostawić do czasu, aż ciasto będzie wyrośnięte.
- Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszać z wyrośniętym ciastem. Zwilżonymi rękami formować z niego małe bochenki (125-250 g każdy). Bochenki umieszczać w formach do pieczenia wysmarowanych masłem. Każdy udekorować wzdłuż przeciętymi migdałami - w taki sposób, by ich biała część była na wierzchu.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Bochenki ciasta owocowego powinny się piec ok. 35-45 minut. Jeśli dół ciasta ładnie się zarumieni, będą gotowe.
- Wyjąć z piekarnika i za pomocą pędzelka posmarować syropem z cukru i wody (wystarczy doprowadzić wodę z cukrem do wrzenia). Odstawić do wystudzenia.