Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wilgotny biszkopt z kaszy manny na kefirze to pyszne ciasto. Dość oszczędne, bo nie potrzeba do niego tłuszczu. Wystarczą tylko 3 jajka, a dzięki dodatkowi kaszy manny i proszku do pieczenia jest puszyste i przyjemne. Można go posypać cukrem pudrem lub podać z konfiturą. Ciasto można wzbogacić dodatkiem orzechów lub suszonych owoców. Po upieczeniu jest puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki kefiru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- oraz 0,5 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać.
- Do masy jajecznej wlać kefir, wymieszać na jednorodną masę.
- Dodać kaszę mannę i dobrze wymieszać, pozostawić na 20-30 minut, aby kasza napęczniała.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać.
- Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem formy.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec około 40 minut lub próby suchego patyczka.
- Pod koniec pieczenia, gdy wydaje się nam, że ciasto jest już upieczone, należy w środek wbić drewniany patyczek np. od szaszłyków. Jeśli po wyjęciu jest suchy, nie przylepiło się do niego mokre ciasto, to znaczy, że wypiec jest gotów.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, gęsto nakłuć ciasto do samego dna. Polać ostrożnie mlekiem, tak aby ciasto wypiło cały płyn.
- Wstawić do wyłączonego lecz nadal ciepłego piekarnika na 15 minut.
- Wyjąć ciasto i ostudzić.