Wegański dwupłatowiec z konfiturą - pełnoziarnisty biszkopt dla każdego

Wegański dwupłatowiec
Autor: Shutteratock Wegański dwupłatowiec to pyszny biszkopt przełożony konfiturami.
łatwy
20 min
10

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ten prosty przepis na biszkopt bez jajek dostałam od przyjaciółki weganki. Wypróbowałam w pewną niedzielę i bardzo polubiłam. Odchudzony nieco deser nie wywołuje wyrzutów sumienia, a przyjemności daje wiele.

SKŁADNIKI

  • 230 mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 43 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 kropie esencji waniliowej
  • cukier puder
  • 1 słoik ulubionego dżemu lub konfitury

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia oraz cukier, wymieszać składniki.
  • Do suchych składników dodać olej, wodę i esencje waniliowa, wymieszać łyżką, aż powstanie jednolita masa.
  • Tortownicę (20-24 cm) wyłożyć pergaminem i przelać do niej ciasto. 
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego (180 st. C) piekarnika i piec ok 40 minut.
  • Ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić do wystygnięcia, następnie wyjąc z formy i przekroić na dwa blaty.
  • Przełożyć ulubionym dżemem, wierzch posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej