Wegański dwupłatowiec z konfiturą - pełnoziarnisty biszkopt dla każdego
2022-05-16
łatwy
20 min
10
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ten prosty przepis na biszkopt bez jajek dostałam od przyjaciółki weganki. Wypróbowałam w pewną niedzielę i bardzo polubiłam. Odchudzony nieco deser nie wywołuje wyrzutów sumienia, a przyjemności daje wiele.
SKŁADNIKI
- 230 mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 1 szklanka wody
- 2-3 kropie esencji waniliowej
- cukier puder
- 1 słoik ulubionego dżemu lub konfitury
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia oraz cukier, wymieszać składniki.
- Do suchych składników dodać olej, wodę i esencje waniliowa, wymieszać łyżką, aż powstanie jednolita masa.
- Tortownicę (20-24 cm) wyłożyć pergaminem i przelać do niej ciasto.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego (180 st. C) piekarnika i piec ok 40 minut.
- Ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić do wystygnięcia, następnie wyjąc z formy i przekroić na dwa blaty.
- Przełożyć ulubionym dżemem, wierzch posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?