Valašský frgál, czyli czeski kołacz - przepis na jedno z najsłynniejszych ciast świata

Czeski kołacz
Autor: Shutteratock
łatwy
45 min
8

Valašský frgál, czyli czeski kołacz to ciasto, które zajęło 2 miejsce w rankingu najlepszych ciast świata. Wbrew pozorom ciasto nie jest  trudne do przygotowania, a rzeczywiście jest bardzo smaczne - jak wszystkie drożdżowe domowe wypieki. Podobne kołacze wypiekane są też na Górnym Śląsku.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 120 g drobnego cukru
  • 120 g zwykłej mąki pszennej
  • 120 g mąki krupczatki
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g drożdży
  • Kruszonka:
  • 170 g (szklanka) mąki
  • 70 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • Nadzienie (powidła gruszkowe):
  • 5 ćwiartek suszonej gruszki
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • mielony cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować zaczyn drożdżowy - świeże drożdże wymieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans.
  • Oba rodzaje mąki przesiać do osobnej miski, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać ręcznie lub mikserem z końcówkami hakowymi - dobrze wyrobione ciasto musi być gładkie i nie kleić się do ręki ani końcówek miksera.
  • Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  • Składniki kruszonki połączyć rękoma do pożądanej konsystencji.
  • Suszone gruszki ugotować na miękko, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do blendera, dodać powidła i 1/3 łyżeczki cynamonu. Zmiksować.
  • Wyrośnięte ciasto, które powinno podwoić swoją objętość, podzielić na dwie części.
  • Okrągłą formię o średnicy ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na środku ułożyć kupkę ciasta i rękoma rozciągnąć ją w mniej więcej okrągły placek. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
  • Placki posmarować cienko nadzieniem, pozostawiając półtora centymetra wolnego od nadzienia brzegu. Wierzch posypać kruszonką. Zostawić jeszcze na kwadrans do ponownego wyrośnięcia.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 25 minut do zrumienienia kruszonki i brzegów.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej