Valašský frgál, czyli czeski kołacz - przepis na jedno z najsłynniejszych ciast świata
2022-07-15
łatwy
45 min
8
Valašský frgál, czyli czeski kołacz to ciasto, które zajęło 2 miejsce w rankingu najlepszych ciast świata. Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne do przygotowania, a rzeczywiście jest bardzo smaczne - jak wszystkie drożdżowe domowe wypieki. Podobne kołacze wypiekane są też na Górnym Śląsku.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 120 g drobnego cukru
- 120 g zwykłej mąki pszennej
- 120 g mąki krupczatki
- 150 ml ciepłego mleka
- 30 g roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- 20 g drożdży
- Kruszonka:
- 170 g (szklanka) mąki
- 70 g masła
- 70 g brązowego cukru
- Nadzienie (powidła gruszkowe):
- 5 ćwiartek suszonej gruszki
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- mielony cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować zaczyn drożdżowy - świeże drożdże wymieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans.
- Oba rodzaje mąki przesiać do osobnej miski, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać ręcznie lub mikserem z końcówkami hakowymi - dobrze wyrobione ciasto musi być gładkie i nie kleić się do ręki ani końcówek miksera.
- Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
- Składniki kruszonki połączyć rękoma do pożądanej konsystencji.
- Suszone gruszki ugotować na miękko, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do blendera, dodać powidła i 1/3 łyżeczki cynamonu. Zmiksować.
- Wyrośnięte ciasto, które powinno podwoić swoją objętość, podzielić na dwie części.
- Okrągłą formię o średnicy ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na środku ułożyć kupkę ciasta i rękoma rozciągnąć ją w mniej więcej okrągły placek. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
- Placki posmarować cienko nadzieniem, pozostawiając półtora centymetra wolnego od nadzienia brzegu. Wierzch posypać kruszonką. Zostawić jeszcze na kwadrans do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 25 minut do zrumienienia kruszonki i brzegów.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego