Ucierane maślane ciasto ze śliwkami - proste i przepyszne!
2021-09-22
łatwy
25 min
4
Ucierane maślane ciasto ze śliwkami jest cudownie proste, aksamitnie delikatne dzięki dodatkowi masła, wilgotne i orzeźwiające w smaku dzięki dodatkowi śliwek. Łatwe do zrobienia, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, ale też do porannego kakao.
SKŁADNIKI
- 25 dag miękkiego masła
- 4 wiejskie jajka
- 3 szklanki mąki tortowej
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g dużych śliwek
- 1 łyżka cukru pudru do oprószenia
- szczypta cynamonu do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Nie przerywając miksowania wbijać po jednym jajku i dalej ucierać do ich całkowitego zmieszania z masłem.
- Dodać śmietanę, wmiksować ją dokładnie, a następnie stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników.
- Tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki śliwki - skórką do dołu.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180*c przez 50 minut, do zrumienienia. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.