Ucierane maślane ciasto ze śliwkami - proste i przepyszne!

Ucierane maślane ciasto ze śliwkami - proste i przepyszne!
Autor: Shutterstock Ucierane maślane ciasto ze śliwkami to idealny przepis na sezonowe ciasto z owocami
łatwy
25 min
4

Ucierane maślane ciasto ze śliwkami jest cudownie proste, aksamitnie delikatne dzięki dodatkowi masła, wilgotne i orzeźwiające w smaku dzięki dodatkowi śliwek. Łatwe do zrobienia, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, ale też do porannego kakao.

SKŁADNIKI

  • 25 dag miękkiego masła
  • 4 wiejskie jajka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g dużych śliwek
  • 1 łyżka cukru pudru do oprószenia
  • szczypta cynamonu do oprószenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Nie przerywając miksowania wbijać po jednym jajku i dalej ucierać do ich całkowitego zmieszania z masłem.
  • Dodać śmietanę, wmiksować ją dokładnie, a następnie stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników.
  • Tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki śliwki - skórką do dołu.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180*c przez 50 minut, do zrumienienia. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej