Torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami

2021-03-29
beza
Autor: thinkstockphotos.com Torciki bezowe przekładane kisielem i advocatem - hit Kingi Paruzel z programu "MasterChef"
średni
60 min
4

Wypróbuj przepis Kingi Paruzel z "MasterChefa" na torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami. Bezy Kingi Paruzel zachwyciły jurorów, a po programie także i widzów. Sprawdź, jak zrobić bezy przekładane kremem według oryginalnego przepisu Kingi Paruzel. To będzie niebo w gębie!

SKŁADNIKI

  • Bezy: 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • Krem: 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
  • Szczypta startej skórki z limonki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Kisiel z wina: ok. 150 ml półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 szklanki borówki
  • 100 ml advocatu
  • Świeża mięta do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C, na papierze do pieczenie odrysować 4 okręgi o średnicy ok. 10 cm.
  • Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
  • Przygotowaną masę wyłożyć na odrysowane okręgi. Umieścić blachę w piekarniku. Od razu zmniejszyć temp do 150 stopni C i piec bezy 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy jeszcze kolejne 30 minut. W tym czasie nie otwierać piekarnika!
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i limonki, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.
  • Wino zagotować, dodać miód. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobina wody, dodać do ciepłego wina. Mieszać wino aż zgęstnieje i powstanie kisiel. Wystudzić. Kiedy kisiel będzie już zimny dodać owoce borówki.
  • Torcik z kisielem winnym: Na talerzu układamy krążek bezowy, nakładamy krem tworząc w środku zagłębienie, do którego wkładamy kisiel z borówkami. Nakładamy kolejny krążek bezowy, a na niego krem z mascarpone. Dekorujemy owocami i listkami świeżej mięty.
  • Torcik z advocatem: Na talerzu układamy krążek bezowy, nakładamy krem tworząc w środku zagłębienie, do którego wlewamy advocat. Wkładamy borówki i przykrywamy krążkiem bezowym. Dekorujemy kremem mascarpone, owocami i listkami świeżej mięty.