Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy - idealny na weekendowy podwieczorek
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy. Przygotujesz go w 20 minut, upieczesz w 30, a jego smakiem cieszyć się możesz o wiele dłużej. Czego więcej trzeba na osłodę życia?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 12,5 dag cukru
- 12,5 dag mąki
- 4 jajka
- 12,5 dag masła
- 1 łyżka rumu
- 1 cytryna
- Polewa
- 2 szklanki wody,
- 20 kostek cukru
- 1 cytryna
- 2 łyżki rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i namoczyć ja w rumie.
- Jajka ubić z cukrem do białości, dodać mąkę, wymieszać mikserem, dodać roztopione masło oraz skórkę z cytryny wraz z rumem, w którym się moczyła. Dobrze wymieszać.
- Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
- Z cukru, wody i rumu przygotować syrop, gdy zacznie się gotować dodać do niego pokrojoną w paseczki skórkę cytrynową. Gotować na wolnym ogniu, aż syrop nabierze złocistej barwy i wyraźnie zgęstnieje.
- Tak przygotowanym cytrynowym karmelem polać ciasto, ozdobić paseczkami skórki cytrynowej.