Puszyste ciasto z jabłkami: idealne na podwieczorek i nie tylko

Puszyste ciasto z jabłkami: idealne na podwieczorek i nie tylko
Autor: Shutterstock Prosty biszkopt tłuszczowy z dodatkiem jabłek - zrobisz łatwo, zjesz ze smakiem
łatwy
35 min
5

Puszyste ciasto z jabłkami to prosty biszkopt tłuszczowy z jogurtem, delikatny i wilgotny, pełen smakowitych kawałków owoców z lekkim maślano-cynamonowym posmakiem. Idealne ciasto na podwieczorek - smakuje wybornie z kawą, herbatą lub mlekiem.

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać, pokroić w cząstki oprószyć cynamonem i polać roztopionym masłem, wymieszać.
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą.
  • W drugim naczyniu utrzeć jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę.
  • Cienką strużką wlać olej, zmiksować krótko. Następnie dodawać po trochu jogurt i partiami mąkę z proszkiem, na koniec krótko zmiksować.
  • Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć cząstki jabłek i lekko docisnąć do ciasta.
  • Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni. Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej