Cudownie puszyste ciasto z jabłkami: idealne na podwieczorek z rodziną
2023-08-01
łatwy
35 min
5
Dieta wegetariańska
Puszyste ciasto z jabłkami to prosty biszkopt tłuszczowy z jogurtem, delikatny i wilgotny, pełen smakowitych kawałków owoców z lekkim maślano-cynamonowym posmakiem. Idealne ciasto na podwieczorek - smakuje wybornie z kawą, herbatą lub mlekiem. Przy tym jest łatwy w przygotowaniu i niedrogi. Polecam!
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać, pokroić w cząstki oprószyć cynamonem i polać roztopionym masłem, wymieszać.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą.
- W drugim naczyniu utrzeć jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę.
- Cienką strużką wlać olej, zmiksować krótko. Następnie dodawać po trochu jogurt i partiami mąkę z proszkiem, na koniec krótko zmiksować.
- Przełożyć ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć cząstki jabłek i lekko docisnąć do ciasta.
- Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni. Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Galeria: Ciasta na upały - najlepsze i najłatwiejsze letnie wypieki