Pączki z powidłami: przepis tradycyjny na staropolskie pączki

2021-02-08
Pączki z powidłami
Autor: Shutterstock Pączki z powidłami - pyszne, mięciutkie, słodkie!
łatwy
40 min
4

Pączki z powidłami to przysmak każdego łasucha. I nie tylko. Najlepsze na tłusty czwartek są te, które usmażymy samodzielnie. Będziemy wówczas w stu procentach pewni świeżości pączków i źródła ich pochodzenia. Warto spróbować i zrobić samodzielnie usmażyć polskie staropolskie!

Zobacz galerię przepisów na pączki!

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

Rozczyn:

5 dag drożdży,

1 łyżka cukru,

1 łyżka mąki pszennej

0,5 szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru pudru

6 żółtek i 1 jajko

15 dag masła klarowanego

1 szklanka słodkiej śmietany

Oraz:

powidła śliwkowe

1 kg smalcu

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Składniki rozczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem, jajami, masłem i śmietanką – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.

Do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, z którego formujemy następnie 5-centymetrowe kulki.

W każdej kulce robimy dołek, wkładamy łyżeczkę powideł i dokładnie zlepiamy boki.

Pączki układamy na oprószonym mąką blacie do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

W międzyczasie topimy w garnku smalec.

Po ok. 10 minutach kulki wrzucamy do gorącego tłuszczu i smażymy z obu stron przez ok. 5-10 minut (pierwsze smażą się dłużej, ostatnie pączki krócej).

Kiedy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE