Pączki z powidłami: przepis tradycyjny na staropolskie pączki
Pączki z powidłami to przysmak każdego łasucha. I nie tylko. Najlepsze na tłusty czwartek są te, które usmażymy samodzielnie. Będziemy wówczas w stu procentach pewni świeżości pączków i źródła ich pochodzenia. Warto spróbować i zrobić samodzielnie usmażyć polskie staropolskie!
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
Zobacz galerię przepisów na pączki!
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Rozczyn:
- 5 dag drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek i 1 jajko
- 15 dag masła klarowanego
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- Oraz:
- powidła śliwkowe
- 1 kg smalcu
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Składniki rozczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem, jajami, masłem i śmietanką – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, z którego formujemy następnie 5-centymetrowe kulki.
W każdej kulce robimy dołek, wkładamy łyżeczkę powideł i dokładnie zlepiamy boki.
Pączki układamy na oprószonym mąką blacie do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
W międzyczasie topimy w garnku smalec.
Po ok. 10 minutach kulki wrzucamy do gorącego tłuszczu i smażymy z obu stron przez ok. 5-10 minut (pierwsze smażą się dłużej, ostatnie pączki krócej).
Kiedy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.