Pączki z powidłami: przepis tradycyjny na staropolskie pączki [WIDEO]

2021-02-08
Pączki z powidłami
Autor: Shutterstock Pączki z powidłami - pyszne, mięciutkie, słodkie!
łatwy
40 min
4

Pączki z powidłami to przysmak każdego łasucha. I nie tylko. Najlepsze na tłusty czwartek są te, które usmażymy samodzielnie. Będziemy wówczas w stu procentach pewni świeżości pączków i źródła ich pochodzenia. Warto spróbować i zrobić samodzielnie usmażyć polskie staropolskie!

Składniki

Rozczyn:

5 dag drożdży,

1 łyżka cukru,

1 łyżka mąki pszennej

0,5 szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru pudru

6 żółtek i 1 jajko

15 dag masła klarowanego

1 szklanka słodkiej śmietany

Oraz:

powidła śliwkowe

1 kg smalcu

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Składniki rozczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem, jajami, masłem i śmietanką – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.

Do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, z którego formujemy następnie 5-centymetrowe kulki.

W każdej kulce robimy dołek, wkładamy łyżeczkę powideł i dokładnie zlepiamy boki.

Pączki układamy na oprószonym mąką blacie do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

W międzyczasie topimy w garnku smalec.

Po ok. 10 minutach kulki wrzucamy do gorącego tłuszczu i smażymy z obu stron przez ok. 5-10 minut (pierwsze smażą się dłużej, ostatnie pączki krócej).

Kiedy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.

Zobacz galerię przepisów na pączki!

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska