Pączki z lukrem i skórką pomarańczową – klasyczny PRZEPIS

2021-02-08
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Autor: Shutterstock Pączki z lukrem i skórką pomarańczową są najsmaczniejsze, gdy przygotujemy je w domu.
średni
150 min
4

Pączki z nadzieniem z konfitury różanej, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową to karnawałowy klasyk. Pączki z lukrem i skórką pomarańczową to po prostu doskonałe połączenie smaków. Uwielbiają je szczególnie dorośli. Jak je usmażyć samodzielnie? Oto sprawdzony, klasyczny przepis na pączki.

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Szybkie pączki z serka homogenizowanego [WIDEO]

Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić? [WIDEO]

ZOBACZ TEŻ WIDEO Z PRZEPISEM!

Składniki

Ciasto:

2,5 szklanki mąki

0,5 szklanki mleka

3 dag drożdży

4 łyżki cukru

2 całe jaja i 2 żółtka

10 dag masła

0,25 szklanki spirytusu

aromat pomarańczowy

6 dag smażonej skórki pomarańczowej

konfitura różana (opcjonalnie dżem pomarańczowy)

tłuszcz do smażenia

 

Lukier:

niepełna szklanka cukru

6 łyżek wody

0,5 łyżeczki octu 6-procentowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Drożdże (najlepiej o temp. pokojowej) rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko i 5 łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia

Połącz jajka z żółtkami. Wymieszaj z resztą cukru. Ubij na parze.

Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Uformuj kopczyk, wzrób w nim wgłębienie, wlej rozczyn, ubite jajka oraz aromat.

Zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób z rozpuszczonym masłem, połową drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i spirytusem.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, delikatnie uformuj wałeczki o średnicy około 5 cm. Pokrój je na plastry o grubości 2 cm.

Spłaszcz każdy krążek. Na środek połóż łyżeczkę konfitury lub dżemu. Nakryj drugim krążkiem. Zlep brzegi, by powstały kulki.

Odkładaj kulki na ściereczkę posypaną mąką. Pozwól im wyrosnąć.

Rozgrzej w garnku tłuszcz. Kolejno wkładaj do niego pączki (spodem do góry). Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu, osączaj na papierowym ręczniku.

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą, ugotuj syrop „do nitki”. Dodaj ocet, lekko wymieszaj.

Pączki polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE