Pączki z lukrem i skórką pomarańczową – klasyczny PRZEPIS

2022-01-20
mg
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Autor: Shutterstock Pączki z lukrem i skórką pomarańczową są najsmaczniejsze, gdy przygotujemy je w domu.
średni
150 min
4

Pączki z nadzieniem z konfitury różanej, polane lukrem i posypane skórką pomarańczową to karnawałowy klasyk. Pączki z lukrem i skórką pomarańczową to po prostu doskonałe połączenie smaków. Uwielbiają je szczególnie dorośli. Jak je usmażyć samodzielnie? Oto sprawdzony, klasyczny przepis na pączki.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 całe jaja i 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 0,25 szklanki spirytusu
  • aromat pomarańczowy
  • 6 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • konfitura różana (opcjonalnie dżem pomarańczowy)
  • tłuszcz do smażenia
  • Lukier:
  • niepełna szklanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 0,5 łyżeczki octu 6-procentowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże (najlepiej o temp. pokojowej) rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko i 5 łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia
  • Połącz jajka z żółtkami. Wymieszaj z resztą cukru. Ubij na parze.
  • Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski. Uformuj kopczyk, wzrób w nim wgłębienie, wlej rozczyn, ubite jajka oraz aromat.
  • Zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób z rozpuszczonym masłem, połową drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i spirytusem.
  • Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, delikatnie uformuj wałeczki o średnicy około 5 cm. Pokrój je na plastry o grubości 2 cm.
  • Spłaszcz każdy krążek. Na środek połóż łyżeczkę konfitury lub dżemu. Nakryj drugim krążkiem. Zlep brzegi, by powstały kulki.
  • Odkładaj kulki na ściereczkę posypaną mąką. Pozwól im wyrosnąć.
  • Rozgrzej w garnku tłuszcz. Kolejno wkładaj do niego pączki (spodem do góry). Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu, osączaj na papierowym ręczniku.
  • Przygotuj lukier: cukier zalej wodą, ugotuj syrop „do nitki”. Dodaj ocet, lekko wymieszaj.
  • Pączki polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Szybkie pączki z serka homogenizowanego [WIDEO]

Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić? [WIDEO]

ZOBACZ TEŻ WIDEO Z PRZEPISEM!

mg