Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić? [WIDEO]

Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Holenderskie pączki oliebollen smażone są z ciasta drożdżowego z dodatkiem moczonych w rumie rodzynek oraz jabłka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Holenderskie pączki nazywane oliebollen, to przysmak nie tylko Holendrów. Popularne są również w Belgii i Niemczech. Holendrzy te pyszne małe pączki z rodzynkami i jabłkiem jedzą głównie w czasie świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra. My proponujemy je na karnawał i Tłusty Czwartek.

Polecamy także: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową   Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą   Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Składniki

  • 50 dag mąki,

  • 30 - 40 g świeżych drożdży,

  • 200 ml ciepłego mleka,

  • 2 jajka,

  • 15 dag rodzynek,

  • skórka starta z połowy cytryny,

  • 1 jabłko,

  • 4 łyżki cukru,

  • szczypta soli,

  • olej do smażenia,

  • cukier puder i cynamon do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki namoczyć na noc w rumie.

  • Jabłko drobno pokroić w kostkę.

  • Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem. Dodać pozostałe składniki pączków, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

  • Formować z ciasta kulki dłońmi lekko posmarowanymi olejem i kłaść na rozgrzany olej.

  • Smażyć na złoty kolor z każdej strony.

  • Pączki wyjąć na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  • Ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze z dodatkiem cynamonu.

Ocena: 0