Pączki wegańskie: przepis na zdrowe pączki na tłusty czwartek

2021-03-29
Lem
Pączki wegańskie
Autor: Shutterstock Pączki wegańskie są tak samo pyszne, jak tradycyjne!
średni
40 min
4

Pączki wegańskie nie mają w składzie mleka krowiego, jajek i masła? Jeśli jesteś weganinem albo unikasz wymienionych produktów, a chcesz wraz z innymi zgodnie z tradycją kosztować pączków w tłusty czwartek - wypróbuj przepis, który zamieszamy poniżej. Smacznego!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i odstaw wszystko na 10 minut.
  • Drożdże przełóż do dużej miski, zalej ciepłym mlekiem sojowym (można je lekko podgrzać), odstaw na kolejne 10 minut.
  • Dodaj mąkę - 2 szklanki, dokładnie mieszając i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia najlepiej na godzinę (najkrócej 45 minut).
  • W międzyczasie przygotuj siemię lniane - zalej je gorącą wodą i zblenduj. Uwaga! Ziarna nie zmielą się dokładnie, woda na górze ma być lekko kleista.
  • Do wyrośniętego ciasta wsyp cukier waniliowy, dodaj szczyptę soli, sok z cytryny i kleistą część zblenderowanego lnu.
  • Dokładnie wymieszaj i powoli dodaj resztę mąki. Ciasto zagnieć, uformuj kulki, rozpłaszcz i na środek nałóż nadzienie, zlep.
  • Tak przygotowane pączki powinny poleżeć jeszcze godzinę!
  • Smaż na patelni (może być na oleju kokosowym) a po wyjęciu poczekaj, aż tłuszcz ocieknie i posyp cukrem pudrem.
Lem