Oliebollen, czyli pyszne pączki holenderskie. Doskonały przepis na tłusty czwartek!

2025-01-16
pączki holenderskie Oliebollen
Autor: Shutterstock, Shutterstock Pączki Oliebollen z rodzynkami to tradycyjny przysmak kuchni holenderskiej.
średni
60 min
4

Dieta wegetariańska

W tłusty czwartek wypróbujcie przepis na Oliebollen. Są smaczne pączki z brzoskwiniami i jabłkiem, które popularne są w Holandii. To świetna alternatywa dla tradycyjnego pączka z lukrem, jakich pełno w cukierniach. Pączki holenderskie Oliebollen wcale nie są trudniejsze do zrobienia, dlatego warto skusić się na mały eksperyment. Oto przepis na klasyczne pączki holenderskie z rodzynkami.

Czym są pączki holenderskie?

Oliebollen to małe pączki z dodatkiem rodzynek, które są tradycyjnym słodkim przysmakiem w Holandii. Wyróżniają się nie tylko pysznym smakiem, ale i nieregularnym kształtem. Uzyskuje się go za pomocą dwóch łyżek, którymi wrzuca się ciasto na gorący tłuszcz.

Pączki skrywają także smaczną niespodziankę. Dodaje się do nich pokrojone w drobną kostkę jabłko i rodzynki. W Holandii zwykle podaje się je w Nowy Rok, ale można je jeść w czasie kermis, czyli cyklicznie odbywających się jarmarków z różnymi atrakcjami.

Pierwsze pączki w holenderskim stylu znane były już setki lat temu. Podobny przysmak przyrządzany był przez plemiona germańskie w zimie. Zjedzenie takich pączków miało zabezpieczyć przed gniewem bogów i złymi duchami. Tradycja przetrwała do dziś, a pączki holenderskie zrobiły karierę prawie na całym świecie.

Z czego zrobić pączki holenderskie?

Aby przygotować pączki holenderskie, potrzebne są proste produkty, które z łatwością można kupić w naszych sklepach. Są dostępne bez względu na porę roku. Warto więc skorzystać z tego przepisu i zrobić pyszne i puszyste pączki według holenderskiego przepisu.

Co jest potrzebne, aby usmażyć furę pysznych pączków holenderskich z rodzynkami? Do przygotowania Oliebollen należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • składniki sypkie – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią
  • składniki mokre – mleko, twaróg, jajko i żółtka, świeże drożdże, rum
  • dodatki – rodzynki, jabłko, cukier puder do oprószenia, smalec do smażenia

Jak zrobić pączki holenderskie?

Przepis na Oliebollen nie jest skomplikowany. Przepis jest prosty i zbliżony do naszej tradycyjnej receptury na ten słodki przysmak na tłusty czwartek. Ciasto wyrabia się na drożdżach, więc potrzebuje czasu, aby wyrosnąć.

Jak Holendrzy smażą pyszny pączki? Teraz możecie spróbować wybornego holenderskiego przysmaku bez wyjazdu do krainy tulipanów. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z rodzynkami i jabłkiem, a następnie odstawić je do wyrośnięcia. Za pomocą dwóch łyżek nabiera się ciasto i wrzuca na rozgrzany tłuszcz. Po kilku minutach wyborne pączki holenderskie są gotowe.

Przepisy na pączki inaczej

Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na pączki w nieco innym wydaniu. Każdy przepis jest łatwy, a przygotowanie w domowych warunkach nie wymaga szczególnych umiejętności.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 1 duże jabłko
  • 80 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka rumu
  • dodatkowo:
  • 1 kg smalcu
  • 40 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce rozkrusz drożdże i wsyp 3 łyżeczki cukru. Wlej letnie mleko, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Jajka i żółtka utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj rozczyn i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Następnie dodaj twaróg, rodzynki i pokrojone w kostkę jabłko. Ciasto zagnieć, dokładnie wyrób, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • Rozgrzej smalec do temperatury 180 stopni C (w rondlu lub we frytkownicy).
  • Za pomocą dwóch łyżek odrywaj kawałki ciasta i wkładaj do rozgrzanego smalcu. Smaż, aż nabiorą brązowego koloru. Wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj na talerzy wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
  • Podawaj na deser w tłusty czwartek i nie tylko.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Zuzanna Lubart