Najprostsza szarlotka z kruszonką - ten przepis warto mieć pod ręką
2022-10-25

łatwy
30 min
4
Najprostsza szarlotka z kruszonką to ciasto na kruchym spodzie, w którym gruba warstwa surowych jabłek posypana jest chrupiącą, maślaną kruszonką. Ta szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno (o ile zdąży wystygnąć przed zjedzeniem). Polecamy ten przepis, zachowajcie go, bo ciasto przygotowane wg niego zawsze się udaje.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka lub wody - jeśli ciasto nie chce się zlepić
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- kruszonka:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 60 g cukru (trochę ponad 1/3 szklanki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, zawiń w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
- W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną i jeśli trzeba cukier - dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj kruszonkę - masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką tworząc sypką masę.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep kruchym ciastem. Na niego wyłóż jabłka, wyrównaj. Posyp całe ciasto kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut. Po upieczeniu lekko ostudź - jeszcze ciepłą szarlotkę możesz zjeść z lodami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?