Nigdy więcej skomplikowanych przepisów – najprostsza szarlotka z kruszonką podbije Twoje serce

Najprostsza szarlotka z kruszonką - ten przepis warto mieć pod ręką
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Szarlotka na kruchym spodzie, z dużą ilością kruszonki to łatwe do przygotowania i pyszne ciasto
łatwy
30 min
4

Najprostsza szarlotka z kruszonką to deser, który zawsze się udaje i smakuje obłędnie. Kruche ciasto, gruba warstwa jabłek i złocista, maślana kruszonka – połączenie idealne. Najlepsza na ciepło, ale równie pyszna na zimno, o ile ktoś zdąży spróbować przed zniknięciem całego ciasta.

Zrób szarlotkę - także na zdrowie!

Szarlotka to jedno z najbardziej klasycznych i lubianych ciast w polskich domach. Ma w sobie coś wyjątkowego – prostota składników łączy się z intensywnym smakiem jabłek i chrupiącej kruszonki. To ciasto pachnie domem, dzieciństwem i jesienią, a do tego jest na tyle uniwersalne, że świetnie smakuje zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości.

Warto pamiętać, że szarlotka to nie tylko deser, ale też solidna porcja zdrowia. Pieczone jabłka zachowują dużą część swoich wartości odżywczych – są źródłem błonnika, który wspiera trawienie, oraz pektyn obniżających poziom złego cholesterolu. Zawierają także witaminę C, przeciwutleniacze i naturalne cukry, dzięki czemu ciasto z jabłkami jest lżejsze i bardziej wartościowe niż wiele innych słodkich wypieków.

Sięgając po szarlotkę, możemy więc mieć przyjemność i poczucie, że wybieramy coś dobrego dla naszego organizmu. To ciasto, które łączy tradycję, smak i zdrowie – a do tego zawsze wywołuje uśmiech na twarzy domowników i gości.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka lub wody - jeśli ciasto nie chce się zlepić
  •  1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • kruszonka:
  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 60 g cukru (trochę ponad 1/3 szklanki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, zawiń w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
  • W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną i jeśli trzeba cukier - dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj kruszonkę - masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką tworząc sypką masę.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep kruchym ciastem. Na niego wyłóż jabłka, wyrównaj. Posyp całe ciasto kruszonką.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut. Po upieczeniu lekko ostudź - jeszcze ciepłą szarlotkę możesz zjeść z lodami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej