Najprostsza szarlotka z kruszonką - ten przepis warto mieć pod ręką

Najprostsza szarlotka z kruszonką - ten przepis warto mieć pod ręką
Autor: Shutterstock Szarlotka na kruchym spodzie, z dużą ilością kruszonki to łatwe do przygotowania i pyszne ciasto
łatwy
30 min
4

Najprostsza szarlotka z kruszonką to  ciasto na kruchym spodzie, w którym gruba warstwa surowych jabłek posypana jest  chrupiącą, maślaną kruszonką. Ta szarlotka jest pyszna na ciepło  i na zimno (o ile zdąży wystygnąć przed zjedzeniem). Polecamy ten przepis, zachowajcie go, bo ciasto przygotowane wg niego zawsze się udaje.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki)
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka lub wody - jeśli ciasto nie chce się zlepić
  •  1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • kruszonka:
  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 60 g cukru (trochę ponad 1/3 szklanki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, zawiń w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
  • W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną i jeśli trzeba cukier - dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj kruszonkę - masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką tworząc sypką masę.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep kruchym ciastem. Na niego wyłóż jabłka, wyrównaj. Posyp całe ciasto kruszonką.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut. Po upieczeniu lekko ostudź - jeszcze ciepłą szarlotkę możesz zjeść z lodami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej