Małpi chlebek. Drożdżowy przysmak o puszystym wnętrzu i chrupiącej skórce

Małpi chlebek
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
12

Małpi chlebek to rodzaj ciasta drożdżowego o charakterystycznym wyglądzie i rewelacyjnym smaku, z bardzo wyraźną nutą cynamonu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a uzyskany efekt może zaskoczyć. Lepszy niż cynamonki!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • Skórka:
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. 
  • Do mąki wlać lekko ciepłe mleko i wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i połączyć składniki.
  • Ciasto wyrabiać ok 15 minut, aż będzie jednolite, gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
  • Masło rozpuścić i przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem.
  • Formę do babki posmarować masłem i obsypać cukrem z cynamonem.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na niewielkie kwadraty/prostokąty.
  • Kawałki moczyć w maśle i panierować cukrem z cynamonem. Układać w formie.
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 30-45 minut. Piec w 180 st. C przez 35 minut.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej