Małpi chlebek. Drożdżowy przysmak o puszystym wnętrzu i chrupiącej skórce
2023-03-20
łatwy
40 min
12
Małpi chlebek to rodzaj ciasta drożdżowego o charakterystycznym wyglądzie i rewelacyjnym smaku, z bardzo wyraźną nutą cynamonu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a uzyskany efekt może zaskoczyć. Lepszy niż cynamonki!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 15 g drożdży instant
- 50 g cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- Skórka:
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą.
- Do mąki wlać lekko ciepłe mleko i wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i połączyć składniki.
- Ciasto wyrabiać ok 15 minut, aż będzie jednolite, gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
- Masło rozpuścić i przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem.
- Formę do babki posmarować masłem i obsypać cukrem z cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na niewielkie kwadraty/prostokąty.
- Kawałki moczyć w maśle i panierować cukrem z cynamonem. Układać w formie.
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 30-45 minut. Piec w 180 st. C przez 35 minut.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego